Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Ga je binnenkort op wintersport en heb je geen idee of je wel of geen sneeuwkettingen mee moet nemen? Als je op wintersport gaat, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden wat betreft sneeuwkettingen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je in een gevaarlijke situatie belandt, of dat je een boete krijgt omdat je zonder sneeuwkettingen over een bepaalde weg rijdt. Benieuwd wanneer je in welke landen sneeuwkettingen moet gebruiken? Lees dan snel verder.

Algemene tips:

  • Bij gebruik van sneeuwkettingen mag je niet harder dan 50 km/h;
  • Zorg dat je winterbanden een profiel hebben van minimaal 4 mm, anders zijn de kettingen niet effectief;
  • Zorg dat het sneeuwvloksymbool op de banden aanwezig is. De M+S aanduiding is niet altijd meer voldoende.
  • Neem altijd sneeuwkettingen mee, ook al is het niet verplicht om ze in je auto te hebben. In sommige landen kun je namelijk aansprakelijk worden gesteld bij een ongeluk als je niet goed genoeg voorbereid bent om in de sneeuw te rijden;
  • Oefen thuis een keer met het monteren van de sneeuwkettingen zodat je weet hoe het werkt.

Hoe werken sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn hulpmiddelen die ervoor zorgen dat wielen meer grip hebben op besneeuwde wegen. Belangrijk om te weten dat het altijd met beperkte snelheid is en dat het voor slechts een kort stukje bedoeld is. Daarnaast moeten ze altijd worden gemonteerd op de aangedreven wielen. Bij all-wheel drive auto’s kunnen ze het beste op de voorwielen worden geplaatst. Bespreek dat voordat je op vakantie gaat met de dealer of de garage.

Sneeuwkettingen verkeersbord

Voor alle wintersportlanden geldt hetzelfde verkeersbord. Als je dit bord ziet, is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht:

Zie je dit bord met een rode streep er door? Dan betekent het dat vanaf dat punt de sneeuwkettingen niet meer verplicht zijn:

Regels per land

Nederland (Nee)

Het gebruik van sneeuwkettingen is in Nederland verboden.

Duitsland (Ja)

Let op dat bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen op bepaalde wegen in Duitsland verplicht zijn, aangegeven met bovenstaande verkeersborden.

Frankrijk (Ja)

Ook in Frankrijk is het verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken als het benoemde verkeersbord te zien is. De kettingen zijn in Frankrijk alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt.
Als je naar de bergen gaat tussen half oktober en eind april, dan is het advies om altijd sneeuwkettingen bij je te hebben. Het weer in de bergen kan snel veranderen en bovendien kun je een boete krijgen als je de sneeuwkettingen niet gebruikt terwijl dit wel wordt aangegeven.

Zwitserland (Aanbevolen)

In Zwitserland is het niet verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben, maar als het genoemde verkeersbord getoond wordt op bepaalde wegen, dan dien je de sneeuwkettingen wel te gebruiken. Het is dus zeker handig om sneeuwkettingen mee te nemen als je door Zwitserland gaat rijden. Let wel op dat in de tunnels de Seelisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel, sneeuwkettingen verboden zijn.

Oostenrijk (Ja)

In Oostenrijk zijn genoeg wegen te vinden waar het verplicht is om sneeuwkettingen te gebruiken. Gebruik ze wel alleen als het noodzakelijk is en waar het staat aangegeven met het verkeersbord. Het wegdek mag niet beschadigd worden dus zorg dat je de kettingen tijdig van de banden verwijderd. Ook is het goed om te weten dat kunststof kettingen niet zijn toegestaan in Oostenrijk.

Italië (Ja)

In Italië is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht op sommige plekken in de bergen, aangegeven door de bekende verkeersborden. Daarnaast is het in het Aosta-dal verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben van 15 oktober t/m 15 april. In het gebied Zuid-Tirol is het het hele jaar door verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Kroatië (Ja)

In Kroatië is het wél verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. De sneeuwkettingen gebruik je in Kroatië bij ijzel of vanaf 5 centimeter sneeuw.

Tsjechië (Ja)

In Tsjechië kan de weg van het ene op het andere moment opeens bedekt zijn met sneeuw of ijs. Omdat het winterweer zo veranderlijk is, zijn sneeuwkettingen in Tsjechië van 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden verplicht. De sneeuwkettingen gebruik je alleen als dit wordt aangegeven bij bepaalde wegen, of als de wegen bedekt zijn met sneeuw en/of ijs.

Sneeuwkettingen van textiel

Naast de gebruikelijke sneeuwkettingen van staal bestaan er sinds kort ook sneeuwkettingen van textil van Michelin. Hierbij gaat het om een net van compoundmaterial (een soort polyester) dat over de autoband getrokken wordt. De montage gaat sneller en eenvoudiger dan bij een stalen sneeuwketting. Bovendien is de textiele variant een stuk lichter en makkelijker mee te nemen.

Zoals je ziet, zijn sneeuwkettingen niet in ieder land verplicht, maar wordt over het algemeen altijd aangeraden wel sneeuwkettingen mee te nemen. Rijd je op een weg waar sneeuwkettingen wel verplicht zijn, dan wil je niet het risico lopen dat je een boete krijgt of dat je een verkeersongeval veroorzaakt. Ga dus goed voorbereid op reis en neem altijd sneeuwkettingen mee als je naar wintersport gebied gaat!

Heb je nog nooit sneeuwkettingen gebruikt? Bekijk dan de onderstaande video.


Deel dit artikel