Mis het niet: populaire cadeaus gaan snel! 🎁 Shop nu

Wat zijn sneeuwsokken?

Wat zijn sneeuwsokken?

Als wintersporter ben je vast wel bekend met sneeuwkettingen die je gebruikt op besneeuwde wegen in de bergen, als winterbanden niet voldoende grip geven. Maar wist je dat er sinds nog niet al te lange tijd ook sneeuwsokken bestaan? En dan bedoelen we niet sokken voor koude voeten maar voor je autobanden. Ze zijn in Noorwegen bedacht en worden ook in Nederland steeds populairder. Maar wat kunnen deze sneeuwsokken? Waar zijn ze geschikt voor en waarvoor niet? Lees gauw verder als je het wilt weten.

  1. Hoe werken sneeuwsokken?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van sneeuwsokken?
  3. Waar mag je sneeuwsokken gebruiken?
  4. Tips voor het gebruik van sneeuwsokken

1. Hoe werken sneeuwsokken?

De sneeuwsok draagt deze naam omdat hij net als een sok van textiel is en omdat je hem net als een sok over je band heen trekt. Dit gaat bijzonder makkelijk en snel. De sneeuwsok bestaat uit een bijzonder sterke polyesterstof. Deze vocht doorlatende oppervlakte zorgt voor een zogenoemde ´droge wrijving´. Dat wil zeggen het vocht op de besneeuwde of met ijs bedekte straat wordt geabsorbeerd en afgevoerd. Daardoor is er een direct contact tussen het textiel en de sneeuw of het ijs. Deze droge wrijving in combinatie met de elektrostatische lading van de polyester geeft een goede grip op de weg. In hoeverre deze grip met de grip van sneeuwkettingen kan concurreren, daarover verschillen de meningen. Het is niet voor niets, dat sneeuwsokken daar waar sneeuwkettingen verplicht zijn, niet als alternatief toegestaan zijn. Ben je benieuwd in welke landen je sneeuwkettingen mee moet hebben? Lees dan ons blog Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

2. Wat zijn de voor- en nadelen van sneeuwsokken?

Voordelen:
  • Licht van gewicht. Waar sneeuwkettingen tot 8 kilo kunnen wegen, zijn sneeuwsokken maar 1 tot 2 kilo zwaar.
  • Snelle en makkelijke montage. Binnen twee minuten heb je een sneeuwsok over de band getrokken.
  • Geen beschadiging van de velgen.
  • Geen verstoring van de elektronische veiligheidssystemen (ABS, ESP).
  • Ook geschikt voor voertuigen met een beperkte ruimte tussen band en wielkast.
Nadelen:
  • Minder sterk dan sneeuwkettingen.
  • Kortere levensduur.
  • Kunnen niet goed tegen zout en zand.
  • Niet op droog wegdek te gebruiken.
  • Minder effectief in diepe sneeuw.  

sneeuwsokken

3. Waar mag je sneeuwsokken gebruiken?

Je mag sneeuwsokken overal gebruiken – ook in Nederland – waar sneeuwkettingen niet verplicht zijn. Op straten waar dat wel zo is, zijn sneeuwsokken niet toegestaan.

4. Tips voor het gebruik van sneeuwsokken

  • Was na gebruik de sneeuwsokken om zo het zout er uit te wassen. Dit voorkomt aantasting van de stof van de sneeuwsokken en zorgt voor een langere levensduur.
  • Vermijd gebruik van sneeuwsokken op niet besneeuwde, droge wegen.
  • Voor optimale grip kun je het beste over alle vier banden een sneeuwsok trekken.

Sneeuwsokken zijn dus een prima alternatief voor een sneeuwketting als deze niet verplicht is en je toch meer grip op de weg wilt hebben. Bijvoorbeeld op (kleine) wegen waar niet gestrooid wordt en in gebieden waar niet veel sneeuw valt. Bovendien zijn ze als wegrijdhulp ideaal, omdat ze zo snel en gemakkelijk gemonteerd en weer verwijderd kunnen worden. Voor echte wintersportomstandigheden presteren ze echter te weinig om sneeuwkettingen te vervangen.

Benieuwd hoe je sneeuwsokken om je autobanden monteert? Productspecialist Bram legt het je stap voor stap uit in onderstaande video.


Deel dit artikel: