Veelgestelde vragen over gaskachels

Welke soorten gaskachels zijn er?

Er zijn verschillende type camping gaskachels verkrijgbaar: infrarood gaskachels, katalysator gaskachels en hybride gaskachels. Weet je niet welke gaskachel voor jou geschikt is? Lees dan onze keuzehulp Welke gaskachel kies ik?


Welke gasaansluiting heb ik nodig?

Een gaskachel kan twee verschillende aansluitingen hebben: de slangpilaaraansluiting en de schroefaansluiting. Bij iedere kachel staat aangegeven welke aansluiting die heeft. Kijk hier goed naar, want je hebt gasslangen voor een slangpilaaraansluiting en gasslangen voor een schroefaansluiting.


Kan een gaskachel op elke soort gasfles?

In principe kan je een gaskachel op ieder soort gasfles van Butaan, Propaan of LPG aansluiten. Wel zijn er verschillende aansluitingen per gasfles, kijk hier dus ook goed naar.


Is een gaskachel gevaarlijk?

Bij goed gebruik is een gaskachel niet gevaarlijk. Zorg er altijd voor dat je de juiste aansluiting gebruikt en dat je de ruimte waarin de gaskachel staat goed ventileert. Daarnaast hebben de kachels een zuurstofbeveiliging en omvalbeveiliging.


Kun je een gaskachel ook in de caravan of camper gebruiken?

Dat kan mits je goed ventileert. Maar omdat het een kleine ruimte is adviseren we voor gebruik in een caravan of camper een elektrische kachel.


Hoelang duurt het voordat mijn voortent warm is?

Afhankelijk van de capaciteit van de kachel kun je de meeste voortenten verwarmen binnen een half uur. Heb je bijvoorbeeld een kachel met een vermogen van 4200 watt, dan nemen we grofweg aan dat de kachel binnen een half uur een ruimte van 42 m2 kan verwarmen.


Hoe groot oppervlak kan een gas kachel verwarmen?

Bij het aanschaffen van een camping gaskachel staat altijd het wattage dat een gaskachel kan produceren. Bijvoorbeeld: 4000 watt. Dit geeft nog geen indicatie van de omvang van de ruimte waarvoor de gaskachel geschikt is. Wij houden aan: 100 watt staat gelijk aan 1 vierkante meter. Wanneer je dus een kachel met 4000 watt hebt kun je er een ruimte van 40 vierkante meter mee verwarmen.


Moet je een gaskachel onderhouden?

Een gaskachel is in principe zeer onderhoudsarm. Wel is het belangrijk om ieder jaar de gaskachel goed schoon te maken en te controleren of alles nog in orde is.


Waarom valt mijn gaskachel na een tijdje uit?

De meest voorkomende oorzaak van het uitvallen van je kachel is de zuurstofgebrek beveiliging. Dit houdt in dat de kachel zichzelf uitschakelt wanneer er niet genoeg zuurstof in de ruimte is. Dit voorkomt onvolledige verbranding en het ontstaan van koolmonoxide. Het is dus voor je eigen veiligheid. Je kunt dit tegengaan door te zorgen dat de ruimte goed geventileerd is.


Hoe zet ik een gaskachel aan?

Het is belangrijk dat je een gaskachel op de juiste manier aansteekt. Hoe je dat doet legt Bram je uit in onderstaande video.


Hoelang kun je met een gasfles de kachel gebruiken?

Je kunt dit eenvoudig uitrekenen: het aantal grammen van de inhoud van je gasfles delen door het verbruik van je gaskachel. Dit wordt meestal weergegeven in grammen per uur.


Deel dit artikel