Keuzehulp auto fietsendragers: beste fietsendrager voor de auto

Keuzehulp auto fietsendrager

Wil je graag je fiets meenemen op vakantie of gewoon een dagje weg? Dat kan! Met een auto fietsendrager vervoer je moeiteloos je fiets mee naar de plek van bestemming. Je rijdt met de auto naar een mooie plek waar je vervolgens een aantal kilometer kunt fietsen. Om de beste fietsendrager voor jouw auto te vinden zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. In dit blog leggen we je uit hoe je tot de juiste keuze komt. Ben je nog op zoek naar een nieuwe fiets? Lees dan ook onze keuzehulp fietsen eens.

Welke fietsendrager het beste past hangt af van de mogelijkheden van je auto én van de fietsen zelf. Bekijk allereerst naar de technische mogelijkheden van jouw auto. Is er een trekhaak aanwezig? Hoeveel is het draagvermogen van het dak? Tot slot kijk je naar het type fiets. Een lichtgewicht wielrenfiets is bijvoorbeeld eenvoudiger te vervoeren dan een zwaardere elektrische fiets. Om tot de beste keuze te komen leggen we hieronder per soort fietsendrager de voor- en nadelen uit.

Het aanbod in fietsendragers voor op de trekhaak is erg groot. De trekhaak is sterk en daardoor geschikt voor allerlei soorten fietsen, waaronder ook de elektrische fietsen. Bovendien hoef je de fietsen niet hoog te tillen om deze op de drager te plaatsen. Dat maakt de trekhaakdrager de populairste auto fietsendrager.

Voor- en nadelen trekhaakdragers

Voordelen Nadelen
+ Hoog laadvermogen
+ Handige hoogte
+ Geschikt voor meerdere fietsen
+ Stabiel
- Rekening houden met kogeldruk auto
- Achterklep is vaak niet meer bereikbaar

Maximale gewicht trekhaakdrager

Een auto heeft een bepaalde kogeldruk. Dit is de maximale druk die mag worden uitgeoefend op de trekhaak. Wil je twee elektrische fietsen van à 25 kg per fiets op je fietsendrager meenemen, maar heb je een kogeldruk van 50 kg dan is dit wettelijk gezien niet toegestaan. Het gewicht van de fietsen + het gewicht van de fietsendrager zelf, mag namelijk niet hoger zijn dan de kogeldruk. Bekijk dus voor aanschaf van de fietsendrager wat de kogeldruk van de auto is en hoe zwaar de fietsen zijn die je wilt vervoeren.

Elektra voor trekhaakdrager

Naast de kogeldruk speelt bij een trekhaakdrager ook het achterlicht een belangrijke rol bij je keuze. Het achterlicht en dat van de kentekenplaat worden namelijk meestal geblokkeerd door de fietsdrager. Daarom is het essentieel dat de drager goede verlichting heeft en ruimte moet hebben voor een kentekenplaat. Bij verreweg de meeste trekhaak fietsendragers is dat het geval, maar let daarbij goed op de stroomvoorziening van de dragers. Er bestaat een verschil tussen een 7-polige en 13-polige aansluiting.

7 polige aansluiting:
  • Meestal op oudere auto’s
  • Alleen achterlichten, knipperlichten en remlichten
13 polige aansluiting:
  • Bijna standaard op nieuwe auto’s met trekhaak
  • Naast achterlichten, knipperlichten en remlichten ook op achteruitrijlichten en mistlamp

Zit er een verschil in aansluiting tussen de auto en de drager? Dan is dat niet meteen een probleem omdat er ook verloopstekkers verkrijgbaar zijn. Ga je naar het buitenland? Check dan altijd even naar de lokale voorschriften voor verlichting.
Trekhaakfietsendrager

Heeft je auto geen trekhaak of wil je de trekhaak gebruiken voor bijvoorbeeld een caravan of vouwwagen? Dan is een auto fietsendrager voor op het dak, oftewel dakfietsendrager, het juiste model.

Voor- en nadelen dakfietsendrager

Voordelen Nadelen
+ Eenvoudig te bevestigen
+ Geen trekhaak nodig
+ Vaak goedkoper dan trekhaakdragers
+ Kenteken en verlichting zijn gewoon zichtbaar
- Beperkt draagvermogen per fiets (20 kg max)
- Fietsen hoog tillen voor bevestiging
- Meer brandstofgebruik
- Meer geluidsoverlast

Dakdragers nodig voor dakfietsendragers

Een fietsendrager op het dak is alleen te monteren als er dakdragers op de auto aanwezig zijn. Deze kunnen gelukkig los worden gekocht maar moet je voor een goede begroting wel bij de totaalprijs meerekenen. Check wel voor hoeveel fietsen de dakdragers geschikt zijn, het is namelijk mogelijk om meerdere dragers naast elkaar te installeren.

Houd rekening met maximum gewicht

Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met de maximale dakbelasting. Check naast de dakbelasting ook naar het maximale draagvermogen van de wielgoot. Meestal is dit tussen de 15 kg en 20 kg. Elektrische fietsen zijn vaak wat zwaarder waardoor deze niet tot een mogelijkheid behoren. De meeste dakdragers worden dan ook verkocht aan wielerliefhebbers en niet aan dagjesmensen. Vergeet tot slot niet dat de auto met de fietsen op het dak een stuk hoger is.

Helaas hebben wij de achterklepfietsendragers niet in ons assortiment. Toch is dit een goede optie voor autorijders die geen trekhaak hebben of waar de fietsen op de trekhaak meer dan 20 cm uitsteken.

Voor- en nadelen achterklepdragers

Voordelen Nadelen
+ Eenvoudig te bevestigen
+ Geen trekhaak nodig
+ Geschikt voor meerdere fietsen
+ Beperkt draagvermogen
- Minder stabiel
- Onteemt het zicht van de binnenspiegel
- Achterklep is vaak niet meer bereikbaar
- Niet geschikt voor elektrische fietsen

Hangend aan frame

Waar bij de meeste auto fietsendragers de wielen voor steun zorgen, zorgt bij een achterklepdrager in de meeste gevallen juist het frame voor steun. Dat betekent dat de wielen los hangen en daardoor tijdens de rit kunnen bewegen.

Maximale belasting achterklepdrager

De maximale belasting per fiets op een achterklepdrager is gemiddeld 15 kg per fiets. Daarmee zijn de achterklepdragers niet geschikt voor elektrische fietsen maar juist weer prima geschikt voor wielrenfietsen of mountainbikes. Zoals in het begin van de keuzehulp aangegeven moet je van te voren checken of de auto wel geschikt is. Dat is voor de achterklepdrager niet anders. Houd naast de technische eisen er ook rekening mee dat de achterklepdrager het achterlicht kan belemmeren.

Algemene tips voor het gebruik van de auto fietsendrager

Het vinden van de juiste auto fietsendrager is in het begin even een zoektocht maar als je alles op een rijtje hebt kan de fietstocht beginnen. Als je hem dan eindelijk in gebruik hebt, hebben we onderstaand nog enkele tips op een rijtje gezet:

  • Je kunt het totaalgewicht van de fiets terugbrengen door onderdelen als accu’s, fietstassen of kinderzitjes er tijdelijk af te halen;
  • Mag je niet te zwaar tillen? Maak dan gebruik van een oprijgoot om de fietsen gemakkelijker in de fietsendrager te rijden in plaats van de tillen;
  • Is het grip op de trekhaak niet super goed? Maak je trekhaak voor gebruik dan goed schoon.

Deel dit artikel: