Veelgestelde vragen over fietsendragers

veelgestelde vragen fietsendragers

Of een fietsendrager op de dissel van je caravan past, hangt af van de lengte van de dissel. Deze moet minimaal 40 cm lang zijn voor een veilige montage. Let daarnaast goed op de ruimte tussen de auto en de fietsendrage, hier is een afstand van minstens 85 centimeter nodig. Zo voorkom je dat de drager de auto raakt tijdens het maken van scherpe bochten. Bekijk hier ons assortiment fietsendragers voor op de dissel.

Bij het kiezen van een fietsendrager voor je camper of buscamper zijn er grofweg drie mogelijkheden: op de achterwand of achterdeuren, op de trekhaak, of in de garage. Elke optie heeft eigen voor- en nadelen op het gebied van montagegemak, ruimtegebruik, gewicht en geschiktheid voor bijvoorbeeld elektrische fietsen. Alles hierover lees je in de Keuzehulp camper fietsendragers. Belangrijk is om goed te letten op de draagkracht van het voertuig en de specifieke afmetingen, zodat de fietsendrager veilig en praktisch te gebruiken is.

Dat verschilt per type en model. De meeste fietsendragers hebben een draagvermogen tussen 30 en 75 kilo. Het draagvermogen is altijd terug te vinden in de productspecificaties van de fietsendrager. Tel altijd het gewicht van de drager zelf mee in je berekening en houd ook rekening met het maximale gewicht per fietsgoot.

Ja. Zolang de kogeldruk van je auto en trekhaak niet te laag of te hoog ligt, mag en kan je veilig rijden met een fietsendrager op je caravan. Je kunt een kogeldrukweger gebruiken om de kogeldruk te checken.

Een fietsendrager op de caravan is mogelijk op twee plekken: de dissel en de achterwand:

1. Op de dissel

Voordelen: makkelijk laden, goed zicht op de fietsen, eenvoudig zelf te monteren.
Nadelen: verhoogt de kogeldruk, beperkte toegang tot dissel(bak).

2. Op de achterwand

Voordelen: geschikt voor 2 tot 3 fietsen, dissel(bak) blijft vrij.
Nadelen: niet elke wand is geschikt, complexere montage, verlaagt de kogeldruk.

De beste keuze voor jouw hangt dus af van het gewicht van je fietsen en de stevigheid van de achterwand van de caravan.

Een oprijtgoot is, vooral bij zwaardere fietsen, ideaal zodat je de fietsen niet hoeft te tillen. Vaak is een oprijgoot geschikt voor bepaalde type/merken fietsendragers. Check dus altijd even goed of de oprijgoot ook op jouw fietsendrager past.

Het plaatsen van een fietsendrager op je camper of caravan verschilt per type fietsendrager. In ons blog Hoe monteer ik een fietsendrager op mijn caravan of camper? lees je stap voor stap hoe je een fietsendrager op je voertuig plaatst.

Of je fietsendrager geschikt is voor elektrische fietsen, hangt af van het draagvermogen van je fietsendrager. Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gewone fietsen, dus niet elke fietsendrager is geschikt.

Voor elektrische fietsen zijn trekhaak fietsendragers of garage fietsendragers vaak de beste optie, vanwege het hogere draagvermogen en de lage laadvloer.

Kogeldruk is het gewicht dat op de trekhaak rust. Bij fietsendragers op de auto of op de dissel van een caravan is het erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Een te hoge kogeldruk kan tot instabiel rijgedrag en onveiligheid leiden. Meer over de kogeldruk lees je in het blog Hoe belaad ik mijn caravan?.

Een aantal tips:

  • Gebruik een fietsendrager met geïntegreerd slot voor zowel de drager als fietsen.
  • Zet fietsen extra vast met een los slot aan het frame.
  • Laat waardevolle accessoires, zoals de accu en het schermpje, niet op de fiets zitten.
  • Parkeer op zichtbare plekken.
  • Gebruik een fietshoes als extra bescherming.

Als je een fietsendrager zoekt voor je caravan of camper kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten zijn en dat niet ieder type op iedere caravan- of camper achterwand past. Wij helpen je daarom graag kiezen. Wij hebben een aantal gegevens van je caravan of camper nodig om een passend advies te geven.

Vul ons formulier in voor een passend advies:

Dat hangt af van welk soort fietsendrager je hebt. Een trekhaak fietsendrager is eenvoudig zelf te monteren en ook met een dissel fietsendrager is de montage prima zelf te doen. Met een achterwand fietsendrager is de montage wat complexer en kost het wat meer aandacht en tijd. In het blog Hoe monteer een een fietsendrager op mijn camper of caravan? lees per type fietsendrager hoe je deze stap voor stap monteert.

Mocht je dit liever niet zelf willen doen, dan kun je de fietsendrager ook bij Obelink laten monteren. We beschikken over een werkplaats bij onze megastore in Winterswijk. Telefonisch of per e-mail kun je een afspraak inplannen. Bekijk hier de actuele prijslijst van de werkplaats.


Deel dit artikel: