Hoe houd ik mijn kampeerspullen langer mooi en goed?

Na een, hopelijk, leuke kampeervakantie is het tijd voor een klusje dat je misschien minder leuk vindt: het schoonmaken en opbergen van je kampeerspullen. Niet altijd het leukste klusje, maar wel erg belangrijk voor een lange levensduur van je kampeerspullen. In dit blog helpen we je op weg met tips hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kampeerspullen zo lang mogelijk mooi en goed blijven.

Caravan of camper in winterstalling

Caravan of camper in de winterstalling

Voordat je de caravan of camper in de winterstalling zet, raden we je aan de caravan of camper goed schoon te maken en te controleren. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van de buitenkant, het plaatsen van een caravanhoes of camperhoes en het aftappen van alle leidingen. Om ervoor te zorgen dat jij niets vergeet hebben we een checklist voor het winterklaar maken van je caravan en ook een checklist voor het winterklaar maken van je camper.

Voortent opbergen

Voortent schoonmaken en opbergen

Pak je voortent altijd schoon en droog in. Gebruik voor het schoonmaken water en een zachte borstel. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de coating en waterdichtheid van je voortent aantasten. Het beste kun je water en een zachte borstel gebruiken. Heeft je voortent onderdelen van PVC? Dan kun je eventueel water en groene zeep gebruiken. Heb je een voortent met stalen stokken? Dan kun je deze invetten met vaseline. Dit is zeker een aanrader wanneer je in de omgeving van de kust gekampeerd hebt. Zout versnelt namelijk de roestvorming. Over hoe je het beste een voortent ‘winterklaar’ kunt maken, hebben we eerder al een blog geschreven. Je vindt in dat blog informatie over het opvouwen van een voortent, maar ook over het frame en het inpakken.

Hoe reinig ik een tent

Tent reinigen

Wellicht een logische stap, maar pak je tent droog en schoon in. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen als je de tent gaat schoonmaken, anders tast je de coating en de waterdichtheid van het doek aan. Het beste kun je water en een zachte borstel gebruiken. Houd er rekening mee dat wanneer je je tent met een tentreiniger schoonmaakt je de tent opnieuw moet impregneren.

Tent opbergen

Kijk goed of de tent nog compleet is en vervang eventuele ontbrekende of kapotte onderdelen. Zo voorkom je dat je op je volgende kampeervakantie de tent niet op kunt zetten omdat een onderdeel ontbreekt. Veel tenten hebben glasfiberstokken. We raden je aan deze per stok bij elkaar te binden, zodat ze niet door elkaar komen of elkaar kunnen beschadigen. De ruimte waarin je de tent opbergt moet goed geventileerd en droog zijn en er moet geen ongedierte bij kunnen komen.

Kampeeraccessoires opbergen

  • Heb je een koelbox of koelkast, zet deze dan op een kierstand, want anders kunnen er nare luchtjes ontstaan.
  • Kampeermeubelen bewaar je het beste in de originele doos. Maak ze uiteraard eerst schoon en bewaar de handleidingen.
  • Heb je een caravanmover, smeer dan de bewegende delen in (bijvoorbeeld met WD40), zodat die soepel blijft lopen en haal de rollen van de band af. De accu kun je aan druppellader hangen, zodat die geladen blijft.
  • Is jouw caravan voorzien van een rolgordijn of rastrollo, laat die dan in de ‘bovenstand’ staan, anders loop je het risico dat de veren lui worden.
  • Een tenttapijt maak je ook goed schoon en leg je droog weg.
  • Luchtbedden kun je in de doos bewaren of een tas.
  • Slaapmatten kun je het best opbergen door ze uit te rollen, het ventiel open te laten en staand op te bergen.
  • Slaapzakken kun je eventueel wassen. Ze kunnen bijna allemaal op 30 graden gewassen worden. Wees wel voorzichtig met een slaapzak van dons. Let daarbij goed op de wasvoorschriften. Het is aan te raden om een lakenzak in je slaapzak te gebruiken, want dan hoef je alleen die maar te wassen.

Zorg er dus voor dat je jouw kampeerspullen op de juiste manier schoonmaakt en opbergt zodat je er zo lang mogelijk van kan genieten.


Deel dit artikel