Mis het niet: populaire cadeaus gaan snel! 🎁 Shop nu

Tent impregneren: hoe maak je je tent waterdicht?

tent impregneren

Wanneer je een nieuwe tent koopt wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Om te voorkomen dat je tent gaat lekken is regelmatig impregneren belangrijk. In dit blog leggen we je uitgebreid uit wanneer het nodig is om een tent te impregneren en hoe je dat precies doet.

Bij aankoop van een nieuwe tent hoef je hem niet meteen te impregneren, dit doen ze namelijk in de fabriek al. Wanneer je een tent opnieuw moet impregneren verschilt per situatie. Hoe langer je kampeervakantie is, hoe eerder je een tent moet impregneren. Factoren zoals UV-straling, natuurlijk vuil en huishoudelijke verontreiniging hebben invloed op de waterdichtheid van je tent. Over het algemeen houden we de regel aan van één keer per 8 a 10 gebruiksweken impregneren. Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt.

Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat. Niemand heeft immers zin in een lekkende tent tijdens de vakantie. Door te impregneren blijft je tent in een goede conditie. Begint je tent toch te lekken? Dan is het ook tijd om je tent te impregneren. Zorg dat je altijd de tent in zijn geheel schoonmaakt en impregneert, ook als de lekkage maar op één plek plaatsvindt. Het kan namelijk zijn dat als je een plek behandeld hebt, daarna een andere plek begint te lekken. Ook voorkom je hiermee de kans op kleurverschil in het tentdoek.

Let op: Maak je een tent schoon met schoonmaakmiddel? Dan is het belangrijk de tent altijd opnieuw te impregneren. Schoonmaakmiddel tast namelijk de waterdichtheid van een tent aan.

Katoen: Is je tent van katoen en zie je water naar binnen lekken via de naden? Dan heb je waarschijnlijk net een nieuwe tent en staat je tent voor het eerst buiten tijdens een regenbui. De garen in een katoenen tent zetten zich uit als ze voor het eerst nat worden. Door het ‘zetten’ worden de gaatjes van de naden gedicht en zul je de volgende regenbui geen last meer ervaren. Als je dit wilt voorkomen, kun je de tent voordat je op vakantie gaat bijvoorbeeld eens nat maken in de tuin met een sproeier. Heb je de tent al wat langer in je bezit en is het niet de eerste regenbui voor de tent? Dan is het goed om even te controleren of de naad nog intact is. Dit kun je controleren door met je vinger over de naad te wrijven. Wrijf je het draad weg? Dan kun je er een expert naar laten kijken. Is de naad nog gewoon goed, dan kun je 123 seal op de naad smeren (dit kan zowel aan de binnen- als buitenkant) om de naad te dichten.

Polyester: Heb je een tent van polyester en druppelt het water bij een regenbui via de naden naar binnen? Dan is er gelukkig niet zoveel aan de hand. Bij de maak van polyester tenten worden naden aan de binnenkant getapet. Dat betekent in principe dat de gaatjes die zijn ontstaan door het garen worden gedicht zodat er niks meer naar binnen kan lekken. Soms komt het voor dat er een stukje niet zo goed is getapet, waardoor er water naar binnen lekt. Een lekkende naad in een polyester tent is heel eenvoudig te verhelpen met een naaddichter. Dit is een middel (op water gebaseerd) waarmee je gemakkelijk genaaide naden op synthetische stoffen kunt afdichten. Je kunt met dit middel zelf aan de binnenkant van de tent de naden tapen. Een naaddichter droogt snel op en je zit bij een volgende regenbui weer helemaal droog!

Tip: stop voor de zekerheid een flesje naaddichter in je tenttas, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Naaddichter

Katoen: Bij katoen kan het zijn dat de impregneer laag die op de tent zit 'op' is. Dit merk je het snelst bij de garen. Het is in dit geval makkelijker om lekkage te voorkomen, dan wachten tot het zover is. Een lekkend katoenen doek voorkom je door de tent met regelmaat te impregneren.

Polyester: een lekkend doek (zonder duidelijke gaatjes) is iets minder makkelijk te verhelpen dan een lekkende naad. Als het doek van een polyester tent lekt, is er vrijwel niets aan te doen. Het doek is dan gewoon 'op'. De tent heeft dan waarschijnlijk het einde van z'n levensduur behaald.

Gaatjes of condens: Is een gat in het doek de reden dat er water naar binnen drupt? Dan kun je dit eenvoudig repareren met een reparatiedoek. In onderstaande video wordt precies uitgelegd hoe je een gaatje in je tentdoek kunt repareren.

Let op: liggen er plasjes water in je polyester tent (terwijl je tent nog in goede staat is) tijdens een regenbui, maar kun je geen gaatjes ontdekken? Dan is de kans groot dat het condensvorming is. Ben je benieuwd hoe je dit kunt reduceren? Bekijk dan eens het blog Hoe voorkom je condensvorming bij tenten?

De waterdichtheid wordt bij tenten uitgedrukt met de term 'waterkolom', vaak weergegeven als aantal mm PU. Tenten van polyester zijn voorzien van een coating (vaak van Polyurethaan) en daardoor waterdicht. Hoe meer je een tent gebruikt hoe sneller deze coating slijt, de PU waarde wordt hierdoor ook lager. Met name UV-straling heeft een groot effect op de coating. Om te voorkomen dat de coating van je tent snel op is kun je het beste een tent aanschaffen met een hoge PU waarde. Wij raden een PU waarde van ongeveer 3000 aan. Wil je meer informatie over de waterkolom? Lees dan eens het blog: Wat is de waterkolom van een tent?.

Met één liter impregneermiddel kun je gemiddeld 10 tot 15 m2 besproeien. Dit hangt van het type impregneermiddel af, kijk daarom altijd even op de verpakking.

Impregneermiddel

Zorg ervoor dat je de tent grondig schoonmaakt en laat drogen. Daarna kun je beginnen met impregneren. Volg daarvoor de volgende stappen:

  1. Zet je tent op en zorg ervoor dat de tent er strak bij staat.
  2. Spuit het impregneermiddel verneveld op het doek, bijvoorbeeld met een plantenspuit of pomp. Sommige impregneermiddelen worden standaard in een sproeifles geleverd.
  3. Gebruik een zachte borstel of spons om het impregneermiddel in het doek te smeren. Het doek moet doordrenkt zijn met impregneermiddel zodat alle vezels het middel opnemen.
  4. Laat het middel even inwerken, lees op de instructies hoe lang, dit verschilt per middel.
  5. Spoel de tent goed af met water, hiervoor kun je bijvoorbeeld een tuinslang gebruiken.
  6. Laat de tent vervolgens weer goed drogen voordat je hem weer opbergt. Zorg er wel voor dat de tent in de schaduw op laat drogen en niet in de zon, om vlekken te voorkomen.


Deel dit artikel: