campingstekker in gebruik

Elektriciteit op de camping is niet meer weg te denken. Waar we vroeger de biertjes koud hielden in emmers met koud water, heeft nu vrijwel iedere kampeerder wel een koelkast of elektrische koelbox. Ook voor je koffiezetapparaat, mobiele telefoon en verlichting is stroom onmisbaar. Maar hoe werkt elektriciteit op de camping en welke campingstekker heb je nodig? Wij leggen het je uit in dit blog!

Inhoud blog

Welke stekkersysteem gebruikt een camping?

Voordat je naar de camping gaat, kun je het beste thuis al checken wat voor stekkersysteem de camping gebruikt en hoeveel ampère er beschikbaar is. Deze informatie vind je op de website van de camping of in campinggidsen van bijvoorbeeld ACSI of de ANWB, maar over het algemeen is het per land hetzelfde. Hieronder zie je een overzicht van verschillende stopcontacten in Europa.

Benelux, Duitsland & Noord-Frankrijk

Campings in de Benelux, Duitsland en Noord-Frankrijk zijn meestal voorzien van een CEE stroompaal of stroomkast, zie de foto hierboven. Deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur en drie gaatjes (het vrouwtje). Om stroom te krijgen op de camping heb je dus een CEE stekker met drie pinnetjes (het mannetje) nodig.

Zuid-Europa

In Zuid-Europese landen hebben de campings veelal een penaarde stopcontact (twee gaatjes en een pin). Om een CEE verlengsnoer of stekkerdoos aan te sluiten heb je een Zuid-Europees verloopsnoer nodig.

Verenigd Koninkrijk

Veel campings in het Verenigd Koninkrijk hebben een CEE aansluiting, maar er zijn uitzonderingen met een UK stopcontact (3 rechthoekige gaatjes). Het is dus verstandig om een Engels verloopsnoer mee te nemen van UK naar CEE stopcontact.

Zwitserland

In Zwitserland hebben ze Zwitserse stopcontacten (3 gaatjes). Hiervoor heb je een Zwitsers verloopsnoer nodig.

Waarom een CEE verlengkabel en geen 'normale' verlengkabel?

Het is erg belangrijk om een CEE verlengsnoer te gebruiken op de camping, in plaats van een 'normaal' verlengsnoer met randaarde stekkers. Verlengkabels van thuis zijn namelijk gemaakt van een bepaald soort PVC en mogen vanwege veiligheidsregels niet gebruikt worden op campings. Op een camping heb je waterdichte, neopreen kabels nodig met CEE stekkers. Deze kabels herken je aan de volgende opschriften: H07RNF, 07RN of RN.

Hoe lang moet een verlengsnoer zijn op de camping?

Over het algemeen is 20 tot 25 meter voldoende op de meeste campings. Toch kan de afstand op sommige campings langer zijn en zal je bijvoorbeeld 40 meter nodig hebben. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je dus de langste kabel aanschaffen.

Tip: Informeer vooraf bij de camping of je een eigen stroompaal op je campingplek hebt, of dat er een stroomkast is voor meerdere plekken. In het laatste geval is de kans groot dat je een langere kabel nodig hebt omdat de stroomkast verder van je campingplek staat. Soms staat het ook op de campingplattegrond aangegeven waar de stroompunten zitten.

Hoe krijg ik stroom in mijn caravan of camper?

Wil je stroom aansluiten op je caravan? Dan heb je daarvoor een CEE verlengkabel nodig. Het mannetje (de kant met de pinnetjes) sluit je aan op de stroompaal en het vrouwtje (de kant met de gaatjes) gaat in de caravan. Wil je ook stroom in je voortent? Dan kun je voor een haakse verlengkabel kiezen, deze steek je in de caravan en heeft ook een stopcontact voor een randaarde of penaarde stekker.

Heeft de desbetreffende camping geen CEE aansluiting? Dan heb je naast de CEE verlengkabel ook een verloopstekker nodig met de juiste aansluiting. Bijvoorbeeld een penaarde, Zwitsers of UK stekker (mannetje) naar CEE stopcontact (vrouwtje).

Hoe krijg ik stroom in mijn tent of vouwwagen?

Stroom in je tent creëer je het makkelijkste met een stekkerdoos of unit. Je kunt er voor kiezen om een verlengsnoer en een stekkerdoos of unit aan te schaffen of alleen een stekkerdoos/unit met een lang snoer. Bijvoorbeeld de onderstaande combinaties:

Mocht de camping geen CEE aansluiting hebben heb je ook nog een verloopsnoer nodig met een passende aansluiting.

De meeste tenten en voortenten hebben tegenwoordig ingangen aan de zijkanten voor de kabels. Zo hoef je dus niet bij de ingang van je tent over de kabels te struikelen.

Een haakse stekker

Je kunt ook voor een CEE haakse verlengkabel kiezen in plaats van een normale CEE verlengkabel. Deze heeft naast een CEE ingang ook een randaarde ingang. Zo kun je dus ook een randaarde of penaarde stekker aansluiten. Extra handig als je, naast het aansluiten van de caravan of camper, ook een haspel in de voortent wilt.

Veiligheidsbox

Voor extra veiligheid kun je ook een veiligheidsbox aanschaffen. Deze beschermt tegen vocht en het loslaten van de stekkers. Je plaatst de veiligheidsbox bijvoorbeeld tussen een verloopsnoer en verlengkabel. Er zit ook een slotje bij zodat niemand anders de box open kan maken.

Zoals je gelezen hebt zijn er veel verschillende manieren om stroom te krijgen in je kampeermiddel, kies dus voor de methode die jij het prettigst vindt. Zorg er wel voor dat je buiten altijd CEE camping elektra gebruikt, dit is namelijk een stuk veiliger dan de elektra van thuis.


Deel dit artikel