Tips tegen wespen op de camping

We kennen het allemaal wel, zit je eindelijk lekker op de camping tijdens je welverdiende vakantie, komen die vervelende wespen je vakantie verstoren. Ook wanneer ze niet steken blijven wespen irritant en wil je ze het liefst zo snel mogelijk uit je buurt hebben. In dit blog geven we je een aantal tips over wat je het beste kunt doen tegen wespen op de camping.

9 tips tegen wespen:

1. Verspreid sterke geuren

Wespen hebben een hekel aan bepaalde sterke geuren. Denk bijvoorbeeld aan azijn, knoflook, lavendel, een ui, kruidnagel of ammoniak. Wat je kunt doen is wat gedroogde lavendel ophangen en/of neerleggen in en rondom je kampeerplek. Een andere welbekende combinatie is die van kruidnagel en een sinaasappel of citroen, snijd deze doormidden en stop er wat kruidnagel in. Leg dit dichtbij je zitplaats op de camping en het zal de wespen weghouden.

2. Maak gebruik van rook

Naast dat wespen gevoelig zijn voor geuren hebben ze ook een hekel aan rook. Een goede manier om wespen te verjagen is door de rook en geur van filterkoffie. Leg wat filterkoffie op een schoteltje en steek dit aan, dit geeft een erg sterke geur af waardoor wespen wegblijven. Hetzelfde geldt voor wierook.

3. Gebruik en/of maak een wespenvanger

Een echte klassieker: de wespenvanger. Je kunt een wespenvanger aanschaffen maar ook zelf in elkaar knutselen met een plastic fles. Knip of snijd de fles doormidden, doe wat limonade of afwasmiddel in het onderste gedeelte van de fles en zet het bovenste gedeelte er op kop op. Zo komen de wespen op de zoetigheid af maar kunnen ze er niet meer uit. Je zou er aan de zijkanten ook nog twee gaatjes in kunnen maken en er een touwtje of draad aan vast kunnen maken zodat je de wespenvanger ook nog op kunt hangen.

wespenvanger

4. Sla wespen niet dood

Een belangrijke tip: sla de wespen niet dood. Wanneer je een wesp dood slaat of stampt dan komt er een bepaalde stof vrij waardoor andere wespen alleen maar agressiever worden. Dit maakt de kans om gestoken te worden alleen maar groter en dat wil je natuurlijk niet.

5. Insectenspray

Wat je ook zou kunnen gebruiken tegen wespen is een insecten spray. Deze helpen niet alleen tegen wespen maar ook tegen muggen, mieren en andere insecten, altijd handig om bij je te hebben op de camping dus!

6. Pas op met zoetigheid

Pas altijd goed op met zoetigheid. Sluit je potje jam of bakje fruit goed af, doe de dop of deksel er direct weer op. Dit geldt ook voor zoete drankjes, zorg dat je deze goed afdekt met bijvoorbeeld een bierviltje. Wanneer je uitgegeten bent ruim dan meteen de tafel af en ga met een doekje over tafel om zoete geurtjes te verwijderen. Wat ook handig kan zijn is een anti-insectenkap tijdens het eten. Deze zorgt ervoor dat wespen en andere insecten niet bij je eten kunnen komen. Echter houdt dit niet de zoete geur tegen en kunnen er dus nog steeds wespen op de geur afkomen.

7. Blijf rustig en let goed op

Waarschijnlijk het laatste wat je wilt horen wanneer er een wesp dicht bij je in de buurt vliegt, maar het is toch echt waar. Bewegen maakt de wespen agressiever waardoor ze sneller gaan steken, dus probeer zo rustig mogelijk te blijven. Let daarnaast goed op voordat je gaat zitten of wanneer je armen of benen ergens oplegt, controleer altijd of er geen wesp in de buurt is die klem kan komen te zitten tussen je huid en een voorwerp.

8. Maak gebruik van andere middelen tegen wespen

Naast een wespenvanger, insectenspray en anti-insectenkap zijn er ook nog andere middelen die je kunt gebruiken om wespen weg te houden. Bijvoorbeeld een citronella spiraal of spiraalhanger, door de citronella geur zullen wespen en andere insecten uit de buurt blijven. Daarnaast zijn er ook verschillende insectenlampen, waarvan sommigen naast muggen ook wespen vangen. Ook kun je een wespenverschrikker ophangen, dit wordt ook wel een waspinator genoemd. Een waspinator lijkt op een wespennest en zorgt ervoor dat wespen geen ander nest gaan bouwen in de buurt van de waspinator.

citronella spiraal

9. Wees voorbereid

Als laatste tip: wees altijd voorbereid wanneer je naar de camping gaat. Denk aan bovenstaande tips en vergeet vooral nooit een gifpompje mee te nemen, mocht je toch een keer gestoken worden door een wesp of ander insect.

gifpompje

Deel dit artikel