Voortentluifel opzetten: hoe zet ik een voortentluifel op?

Voortentluifel opzetten

Een voortentluifel opzetten is niet heel ingewikkeld maar bij de eerste keer komen er best wel wat stappen kijken. Lees het artikel dus goed door om te zien hoe het moet. De uitleg is gebaseerd op de Hypercamp voortent maar in principe zou de uitleg voor de meeste voortentluifels moeten werken.

Benodigdheden

Stap 1: plaats de koppelstrips

De meeste Hypercamp voortenten zijn voorzien van een pees die bovenop de petluifel gestikt zit. Op deze pees schuif je koppelstrips. De voortentluifel wordt met deze koppelstrips aan de voortent bevestigd. Mochten de meegeleverde koppelstrips te lang zijn voor je voortent dan kun je deze met een ijzerzaag eenvoudig op de gewenste lengte inkorten.

Stap 2: schuif de pees over de koppelstrips

De achterzijde van het luifeldak is voorzien van een pees. Deze pees schuif je nu in de koppelstrips. Is je voortent niet voorzien van een pees? Dan is er nog een manier om je voortentluifel aan de voortent te bevestigen. Alle Hypercamp luifels zijn voorzien van verstevigingsvlakken aan de achterzijde van het luifeldoek. In dit verstevigingsvlak kun je een doorslagring slaan. Die ring leg je vervolgens op de punten van de petluifel en daarmee bevestig je de luifel alsnog aan de voortent. Hoe je een extra zeilring slaat lees je in ons blog: Zeilring slaan.

Stap 3: leg het frame alvast klaar

Het is aan te raden om de luifelstokken van te voren alvast op de juiste plek te leggen. Begin met de hoekstukken en daarna volgen de staanders, de dakliggers en de tussendelen. De Hypercamp luifelframes worden met twee soorten eindstokken geleverd: de haak en het nokstokoog. De haak gebruik je wanneer je het luifelframe direct aan de caravan wil bevestigen, en het nokstokoog gebruik je wanneer je de voortentluifel aan de voortent bevestigt.

Stap 4: start met het frame op te bouwen in het midden

  1. Nu klik je de staanders in elkaar en breng je ze op de juiste hoogte. Gebruik de voortent als referentie voor het instellen van de hoogte;
  2. Vervolgens kunnen je de dakliggers aan de staanders bevestigen;
  3. Daarna plaats je de staanders onder het luifeldoek;
  4. Schuif daarna de dakligger direct uit, en leg het nokstokoog van de dakligger op de punten van de petluifel.

Stap 5: pak daarna beide hoeken mee

Doordat je de middenstaanders schuin neerzet, blijft het geheel stabiel staan. Hierdoor heb je beide handen vrij om de linker en de rechterhoek te doen.

Stap 6: plaats nu de tussenliggers

In het dak van de luifel zitten stoksleuven gestikt. Hier schuif je de tussenliggers doorheen. Houd rekening met de verstelbare klem bij het schuiven. De klem moet namelijk vrij blijven. Zit je stelschroef precies ter hoogte van de sleuf? Steek de stokken er dan op deze manier doorheen zodat de stok verstelbaar blijft..

Stap 7: rond af door alles recht te trekken

Nu zet je de staanders recht onder de luifel en kun je beide hoeken vastzetten met haringen. Om opwaaien aan de achterzijde te voorkomen, plaats je een scheerlijn.

Met deze instructies moet het lukken om de voortentluifel vast te maken. Mocht je er zelf niet uitkomen, neem dan zeker contact met ons op. Succes met opzetten en geniet van de vakantie.


Deel dit artikel