Verduisterende tent

Slapen in een tent geeft een echt vakantiegevoel. Wakker worden met vogels die fluiten, het herkenbare geluid van de rits als je naar buiten stapt en bovenal is het vooral erg knus. Maar voor de uitslapers onder ons is er altijd één nadeel: je wordt vroeg wakker door het licht. Dat licht is moeilijk te negeren als je nog even lekker verder wilt slapen. Gelukkig is daar iets op gevonden, namelijk de verduisterende tenten. In dit blog leggen we je uit hoe het werkt én waarom niet iedere donkere slaapcabine ook verduisterend is.

Hoe werkt een verduisterende tent?

Over het algemeen zijn verduisterende tenten altijd van polyester gemaakt. Zowel de buitenkant van de tent als een deel van de binnentent zijn voorzien van een speciale coating. Deze coating zorgt ervoor dat er geen licht meer naar binnenkomt in de binnentent. Dat het buitendoek ook gecoat is, heeft enkele voordelen:

  • De binnentent kan alsnog voorzien worden van ventilatiepunten. Het buitendoek houdt ook licht tegen, dus met een ventilatiepunt in de binnentent komt er geen daglicht binnen.
  • Door de dubbele laag wordt 99% van het licht tegengehouden. Als het buitendoek niet verduisterd is, zou het niet zo donker zijn in de binnentent.
  • Omdat er geen licht in de slaapcabine komt, is het ook automatisch een stukje koeler in de binnentent. Twee vliegen in één klap dus!
cooldark tent

Welke tenten zijn verduisterd?

Er ontstaat soms wat verwarring over wanneer een binnentent verduisterend is. Bij je zoektocht naar een verduisterende tent, is het allereerst belangrijk om onderscheid te maken tussen een donkere binnentent of een verduisterende binnentent. Een binnentent van zwarte of donkere stof werkt namelijk niet automatisch verduisterend. Zonder een verduisterende coating laat een zwarte binnentent ook gewoon licht door. Bij de Obelink tenten kun je een verduisterende tent herkennen aan de term Cool Dark. Kijk ook altijd in de specificaties of daar een vinkje staat bij de specificatie verduisterende binnentent of maak gebruik van de filters op de website om een verduisterende tent te vinden die bij jou past.

Donkere of zwarte binnentent

We hebben een paar katoenen tenten in ons assortiment waarbij de buitentent bij het slaapgedeelte en de binnentent zwart zijn. Afgezien van het feit dat het er mooi uitziet, heeft de kleur verder geen functie. Het zal hooguit als een soort ‘schaduweffect’ werken, maar niet verduisterend. Tenten met dit soort donkere binnententen zijn bijvoorbeeld de Obelink Familia of de Obelink Miami. Door de zwarte stof van de binnentent wordt vaak gedacht dat het een fijne donkere slaapplek is, maar dit klopt dus niet.

Op deze foto’s zie je het verschil tussen een donkere en verduisterende binnentent heel goed:

donkere binnentent
Tent met donker doek

verduisterende tent
Tent met verduisterend doek

Verduisterende tent katoen

Ondanks dat de meeste verduisterende tenten van polyester zijn gemaakt, zijn er ook verduisterende katoenen tenten op de markt. Dometic heeft een tijdje terug als eerste tenten met verduisterende binnentent gemaakt van katoen. Door de coating verliest het katoen alleen z’n ademend vermogen waardoor een verduisterende katoenen binnentent veel warmer is dan een normale katoenen binnentent. Een verduisterende katoenen binnentent zorgt dus in tegenstelling tot een verduisterende polyester binnentent niet voor een koelere slaapomgeving.

Kortom, ben je op zoek naar een verduisterende tent? Let dan goed op de specificaties om te checken of het echt om een verduisterende tent gaat of alleen om een donkere tent qua kleur. En als je die verduisterende tent eenmaal hebt gevonden: slaap lekker!


Deel dit artikel