Kijkje in de caravan van Tanja

Kijkje in de caravan van Tanja

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan. Deze keer is de caravan van Tanja aan de beurt!

Eigenaar van deze caravan Tanja
Leeftijd 45 jaar
Kamperen sinds 2008
Caravantype Bürstner Lux
Bouwjaar 1988

Vertel iets over jezelf en je familie. Wie zijn jullie en wat doen jullie graag?

Mijn naam is Tanja, ik ben 45 jaar oud, 25 jaar getrouwd en moeder van vijf kinderen. Wij wonen met onze hond heel landelijk in de buurt van Osnabrück (DE) in ons kleine huisje met een grote tuin en met opa en oma naast de deur. Ik werk parttime in de delicatessenwinkel van mijn beste vriendin. ‘s Middags ben ik thuis voor de kinderen. De oudste twee meiden zijn een tweeling, 21 jaar en al uit huis om te werken en te studeren. Mijn zonen zijn 18 en 13 en onze jongste is 7 jaar. Ik ben een absolute krimi-fan, ik houd van spannende boeken en films. Ook houd ik ervan om alles in onze tuin en caravan mooi te maken en leuk in te richten. Decoratie is echt mijn passie.

Kun je iets vertellen over de aankoop van de caravan?

Wij hadden destijds 4 kinderen en waren nog nooit samen op vakantie geweest. Dat is tenslotte niet zo eenvoudig met zo’n groot gezin. Maar we hadden wel de grote wens om dat te kunnen gaan doen. We waren dus op zoek naar een manier om deze wens in vervulling te laten gaan. Vrienden van ons hadden kort daarvoor een caravan gekocht en vonden het geweldig. Mijn man kampeerde vroeger als kind ook. Dus toen zijn wij ook op zoek gegaan naar een ruime betaalbare caravan, wat vrij lastig bleek te zijn. We hadden namelijk nog wel wat criteria. Hij mocht - moest zelfs - wat ouder zijn zodat het binnen ons budget zou passen. De caravan moest voldoende ruimte bieden voor 6 personen, bij voorkeur met een omvormbare ronde zitgroep. Bovendien moest het goed verzorgd zijn en geen grote gebreken vertonen. We hebben het internet afgestruind en verschillende fora bekeken, veel rondgereden en toen vonden we onze Bürstner-caravan toen we langs een dealer reden. Het was een onderbuik beslissing. Heel spontaan. De caravan was geweldig. Zowel van buiten als van binnen zeer schoon en goed onderhouden. Hij was toen 20 jaar oud. Er was nog nooit iemand met de caravan op vakantie gegaan, maar was al die jaren door de dealer gebruikt voor verkoopgesprekken. De maat klopte, de prijs klopte en de staat klopte ook. Diezelfde week waren wij de trotse bezitters van een Bürstner Lux caravan met voortent.

Hoe ontstond het idee om de caravan te gaan pimpen?

Onze Bürstner staat in de winter altijd in een speciaal voor hem gebouwde schuur en toen is er een muis via een ventilatierooster naar binnen geglipt. Die muis had het een en ander kapot gebeten: leidingen, bekleding, kussens en dekens. We herstelden de schade en gingen weer op vakantie, maar ik voelde me er niet meer helemaal goed bij. Ik kreeg het maar niet uit mijn hoofd dat er een beest in onze caravan had gezeten. Toen stonden we voor de keuze. Caravan verkopen en op zoek naar iets nieuws voor ons en onze - inmiddels vijf - kinderen of deze caravan helemaal renoveren. Onze kinderen hebben uiteindelijk besloten. Zij vonden verkopen geen optie. Ze waren gehecht aan onze “Bürstner omi”, zoals ze onze caravan noemen. Ze zijn praktisch in deze caravan opgegroeid. Het werd dus een renovatie.

Hoe verliep de renovatie?

De renovatie duurde ongeveer drie maanden en vond plaats in de weekenden en na het werk. We hebben advies gevraagd in een schilderswinkel en daarna hebben we alle fronten en scharnieren verwijderd, alles geschuurd en zijn we begonnen met het primen van de oppervlakken. Na het primen begonnen we met verven. Hier hadden we verf voor laten mengen in de door ons gewenste kleur. Na drie lagen waren we tevreden. Toen waren de muren aan de beurt. Ook die hebben een nieuw kleurtje gekregen. De badkamer hebben we helemaal leeggehaald. De douchebak moest eruit en toen zagen we ook hoeveel schade de muis daar had aangericht..

Wat hebben jullie allemaal verbouwd/veranderd en waardoor heb je je laten inspireren?

We hebben de douchebak niet teruggeplaatst. De wandbekleding is verwijderd en vernieuwd, net als de kasten en spiegel. Om de wat ‘sponzige’ vloer meer stabiliteit te geven, hebben we deze op één plek gerepareerd. Ook hebben we laminaat gelegd. Daar hebben we wel op een andere plek gewicht voor bespaard. Op dat moment waren er voor mij geen inspiratiebronnen. Het was 5 jaar geleden en toen was ik nog niet zo actief op het internet. Ik heb alles zelf bedacht. In de loop der jaren zijn onze levensomstandigheden en onze behoeften wel veranderd. De kinderen werden ouder, de groten gingen al niet meer mee en we gingen steeds vaker kamperen en werden zelfs seizoenskampeerders.Toen besloten we om nog iets meer aan te pakken. Omdat we meer tijd in de caravan doorbrachten wilden we wat meer slaapcomfort. Dit hebben we bereikt door een bed te plaatsen dat overdag dienst doet als bank. Daarmee heeft onze caravan een huiskamergevoel. Onze voortent heeft een vaste vloer, een keuken en een eethoek. Hier speelt het kampeerleven zich af en daarom kunnen we het ook zonder de ronde zithoek in de caravan doen. En dat gedoe in de nacht om het bed op te bouwen hebben we daarmee ook direct opgelost ;) In een handomdraai maken we nu van de bank een groot bed.

Waar zijn jullie het meest trots op?

Op het woonkamerkarakter in de caravan, op de mooie sfeer.

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan op pad zijn?

Oh ja, echt heel erg leuk wat voor feedback je krijgt. Of het nu persoonlijk is als we op vakantie zijn of hier op internet. Dat maakt me eigenlijk best een beetje trots, want het laat toch zien dat we iets goed hebben gedaan.

Wat zijn je plannen met de caravan?

Zoals ik al zei zijn wij seizoenskampeerders. Wij staan van eind maart tot half september aan de Noordzee in Bensersiel. Daar is ons tweede thuis. We hebben van 19 oktober tot 20 februari weer een oude Bürstner gerenoveerd, maar die is inmiddels weer verkocht. We genieten er gewoon van. Onze grote droom is het hebben van een camper, maar wel naast onze caravan.

Wil je verder nog iets kwijt?

Of ik nog bijzonderheden heb? Misschien dat onze caravanfabrikant Bürstner ook via mijn Instagram-account op de hoogte was van mij en wat ik doe. We werden uitgenodigd in de Bürstner-fabriek en we hebben nog steeds contact. Er is niet zo lang geleden ook een korte documentaire over ons laatste renovatieproject vertoond.

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel