Keuzehulp caravans: hoe kies je de beste caravan?

Ben je van plan een caravan te kopen? Leuk! De aanschaf van een caravan is een grote investering en bij een goede koop heb je er jaren plezier van. Het is belangrijk om je goed te oriënteren, zodat je uiteindelijk de caravan koopt die bij jouw wensen past. In dit blog leggen we uit welke punten belangrijk zijn bij het kopen van een caravan en welke opties je hebt.

Inhoud keuzehulp:

1. Bepaal het budget

Voordat je op zoek gaat naar een caravan die bij je past, moet je eerst bepalen hoeveel geld je uit wilt geven aan een caravan. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van het budget voor je caravan. Het is bijvoorbeeld niet voldoende om alleen de initiële kosten te dekken. Na verloop van tijd zal je extra kosten moeten maken voor een caravan, zoals registratie, onderhoudskosten (verzekering, belastingen, brandstof, onderhoud), reparatie kosten en, indien nodig, een stalling voor de winter. Als je een nieuwe caravan koopt, kan je ook overdrachtskosten hebben.

2. Bepaal het maximale trekgewicht

Ten eerste is het erg belangrijk om erachter te komen hoeveel gewicht jouw auto mag trekken. Dit staat aangegeven op het kentekenbewijs van de auto. Ga uit van het geremde trekgewicht, aangezien bijna alle caravans geremd zijn. Het ongeremde trekgewicht is in dit geval dus niet van belang. Stel dat je auto maximaal 1300 kg mag trekken, dan mag de caravan dus niet zwaarder zijn dan dit gewicht. Bij de aankoop van een caravan kom je verschillende termen tegen over het gewicht. De belangrijkste zaken op een rijtje:

  • Maximale Aslast: Dit is het totale maximale gewicht dat de caravan mag wegen inclusief lading.
  • Ledig gewicht: Dit is het gewicht van de caravan zonder lading.
  • Basis uitrusting: Dit gewicht is gebaseerd op een aantal basiszaken in je caravan zoals gasflessen en een gevulde watertank. De basisuitrusting kan dus verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld hoeveel gasflessen je bij je hebt en of de watertank 100% gevuld is.
  • Massa rijklaar: Dit is het ledig gewicht + de basis uitrusting.
  • Laadvermogen: Het gewicht dat overblijft tussen de maximale aslast en het rijklaar gewicht. Dit gewicht wordt opgevuld met bijvoorbeeld je voortent, campingartikelen en persoonlijke bagage.

Een voorbeeld:
Max. aslast (kg) 1500
Ledig gewicht (kg) 1210
Basisuitrusting (kg) 74
Massa rijklaar (kg) 1284
Laadvermogen (kg) 216

3. Bepaal de grootte

Caravans zijn er in veel verschillende maten. Bedenk van tevoren met hoeveel personen je jouw vakantie in de caravan wil doorbrengen. Ben je met z'n tweeën, dan zou je sneller voor een wat kleinere caravan kiezen dan wanneer je bijvoorbeeld met twee kinderen op vakantie gaat. Een ander belangrijk aspect waar je van tevoren aan moet denken is de parkeerruimte. Heb je genoeg parkeerruimte om de caravan te stallen voor wanneer je er niet mee reist? Bekijk verschillende formaten en bepaal zo welke grootte voor jou geschikt is.

Welke caravan bij je past hangt ook deels af van de type kampeerder dat je bent. Neem je uitgebreid de tijd om wekenlang een plek te verkennen, dan past een grotere caravan het beste bij je wensen. Trek je er graag op uit en sta je ergens niet langer dan een paar dagen, dan past een kleinere caravan wellicht beter bij je vakantie. Kies dan een voor een compacte caravan die niet langer is dan 6,50 meter. Houd daarbij rekening met de gewichtsverhouding van de trekauto van maximaal 75%. Hoe lager het percentage, des te fijner het rijden is.

4. Bepaal de indeling

Qua interieur zijn er veel uitgebreide opties. Bedenk van tevoren wat je zelf belangrijk vindt om in je caravan te hebben. Misschien heb je al verschillende modellen getest en weet je welke lay-out aan jouw eisen voldoet. Wil je een vast bed, een frans bed, enkele bedden of misschien een stapelbed voor de kinderen? Wil je een treinzit of een rondzit? Je kunt de caravan precies zo krijgen zoals jij het wilt! Vergeet bij deze overwegingen niet jouw eigen budget, want hoe comfortabeler en luxer de uitrusting van je caravan is, hoe hoger het budget zal zijn. We geven je enkele tips over de indeling waar je rekening mee kunt houden:

Tip 1: bed en zithoek in één

Bij verschillende caravans is het mogelijk om de zithoek om te bouwen tot een bed. Dat heeft als voordeel dat je gemakkelijker met kinderen kunt reizen of eventueel vrienden of familie op bezoek kunt krijgen voor een overnachting.

Tip 2: plaats van de zithoek

Een keuze die je sowieso moet gaan maken is waar in de caravan je de zithoek wil plaatsen. Daarbij zijn grofweg drie opties mogelijk: voorin, achterin of in het midden. Welke de voorkeur heeft bepaal je zelf, onthoud wel dat je meer zitruimte voor- of achterin de caravan hebt ten opzichte van het midden. Daarbij moet je ook nog rekening houden dat een ronde zitting niet per definitie meer ruimte heeft dan een zitting waarbij je tegenover elkaar kunt plaatsnemen.

Tip 3: keuze voor toilet indeling

Wil je een eigen badkamer met toilet en douche of is het voor jou voldoende om gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen op de camping? Bij de indeling van het toilet kun je kiezen uit een toilet en douche in één ruimte of apart van elkaar.

5. Occasion caravan of nieuwe caravan

Nu je weet hoeveel gewicht je auto mag trekken en welke indeling wenselijk is, komen we aan bij de volgende vraag: ben je op zoek naar een caravan occasion of een nieuwe caravan? Voor beide geldt dat er een ruim aanbod is. We hebben de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje gezet:

Nieuwe caravan:
Voordelen Nadelen
Garantie Duurder in aanschaffing
Geen reparaties / onderhoud op korte termijn Langere wachttijd
Kan exact volgens je wensen ingericht worden

Caravan occasion:
Voordelen Nadelen
Goedkoper in aanschaffing Vervanging van afvalwatertank noodzakelijk
Handiger voor beginners op uit te proberen Mogelijk langere zoektocht naar het juiste model
Individuele ontwerpmogelijkheden met eigen ombouw Mogelijk meer kosten voor reparaties en onderhoud

Als je besluit een caravan occasion te kopen, zal je aanbiedingen van particulieren tegenkomen, maar ook aanbiedingen van dealers. Wanneer je een gebruikte caravan via een particulier koopt, zal je er rekening mee moeten houden dat er geen garantie is dat de caravan volledig functioneel is. Er kunnen altijd gebreken zijn die de verkoper niet laat zien. Zorg er daarom voor dat je de caravan van te voren inspecteert en goed let op mogelijke gebreken. Als je een caravan bij een dealer koopt, kan je er zeker van zijn dat de defecten voor ten minste een jaar worden gerepareerd.

In onze megastore in Winterswijk hebben wij een ruim aanbod aan caravans in onze showroom staan. Kom eens langs op een kijkje te nemen en verschillende caravans uit te proberen. Onze specialisten helpen je graag bij het vinden van de juiste caravan en de geschikte uitrusting voor jouw komende kampeervakantie.


Deel dit artikel