Hoe lang blijft een koelbox koel?

koel houden koelbox

De vraag hoe lang een koelbox koel blijft, is lastig te beantwoorden. Dit hangt namelijk van een heleboel factoren af. Open je de koelbox vaak? Dan komt er warme lucht naar binnen. Staat de koelbox in de zon? Ook dan zal de koelbox minder lang koelen. In dit blog geven we je een aantal tips om je passieve koelbox, een koelbox zonder elektriciteit of gas, zo lang mogelijk koel te houden. Als je een paar van deze tips toepast, kun je zeker nog van een fris drankje genieten aan het eind van de dag.

Tip 1: Stop gekoelde producten in de koelbox

Ga je morgen een dagje naar het strand? Zorg dan dat je alles wat je mee wilt nemen, de avond van tevoren in de koelkast legt. Op die manier zijn je producten de volgende ochtend al gekoeld en gaan ze koud de koelbox in. Je kunt er zelfs voor kiezen om wat flesjes water of andere drank in te vriezen. Dit drinken smelt dan langzaam in de koelbox. Op deze manier blijft je drinken nog langer koud.

Tip 2: Gebruik koelelementen

Misschien voor de hand liggend, maar gebruik koelelementen. Het liefst meer dan één. Stop ze ruim van tevoren in de diepvries, zodat de vloeistof in de koelelementen goed bevroren is als je ze gaat gebruiken.

Tip 3: Zorg voor een volle koelbox

Pak de koelbox zo in dat er weinig loze ruimte overblijft. Lucht warmt namelijk snel op, dus hoe minder spullen in de koelbox, hoe sneller de koelbox opwarmt.

Tip 4: Sluit de koelbox goed

Als de koelbox niet goed dicht zit, komt er langzaam warme lucht naar binnen. Goed sluiten is dus erg belangrijk, zodat de koelbox lekker koel blijft.

Tip 5: Zet de koelbox in de schaduw

De temperatuur in de zon en in de schaduw kunnen flink van elkaar verschillen. De omgevingstemperatuur van een passieve koelbox heeft altijd invloed op hoe lang iets koel blijft. Je kunt je voorstellen dat een koelbox in de zon sneller warm wordt van binnen dan een koelbox in de schaduw. Zoek dus altijd een koel plekje op in de schaduw!

Tip 6: Open de koelbox alleen als het nodig is

Iedere keer dat je de koelbox even opent, of de deksel verwijdert om te bekijken wat er allemaal in zit, komt er warme lucht naar binnen. Hoe vaker je de koelbox opent, hoe sneller de koelbox van binnen warmer wordt. Open de koelbox dus alleen als het nodig is en let erop dat je de koelbox weer goed dicht doet.

Tip 7: Verwijder het smeltwater niet

Je herkent het vast wel: als de koelelementen of je ingevroren flesjes water opwarmen, dan komt er smeltwater vanaf. Dit voelt misschien niet zo prettig als je iets uit de koelbox pakt, maar laat het laagje water gewoon in de koelbox staan. Dit laagje zorgt namelijk ook voor verkoeling van de producten.

Kortom, hoe lang een koelbox koelt blijft, hangt voor een groot deel af van hoe je er zelf mee om gaat. Als je bovenstaande tips volgt, kun je gemakkelijk een dagje uit met gekoelde etenswaren. Ben je nog op zoek naar een nieuwe koelbox? Lees dan ook zeker onze keuzehulp koelboxen of keuzehulp auto koelboxen eens.


Deel dit artikel: