Mis het niet: populaire cadeaus gaan snel! 🎁 Shop nu

Hoe krijg ik een constante waterstraal uit mijn kraan?

Constante waterstraal uit kraan in caravan

Je kent het misschien wel… Je draait de kraan in je caravan of camper open en het water komt er sputterend uit. Een dergelijke 'stotterende' kraan kan heel irritant zijn. Hoe komt dit en hoe kun je ervoor zorgen dat er weer een constante waterstraal uit de kraan komt? Wij leggen het je uit in deze blog.

Hoe komt het dat het water uit de kraan sputtert?

Om het mysterie maar meteen op te lossen: het probleem heet lucht. Vloeistoffen en lucht gaan in een leiding namelijk niet goed samen. Dat geldt voor alle soorten leidingen, waar water of andere vloeistoffen doorheen stromen. Als er lucht in de leiding komt, wordt de doorstroom belemmerd of zelfs afgesloten. Want waar lucht is, is geen ruimte voor vloeistof.

Het water komt dus sputterend, in plaats van in een constante straal, uit de kraan omdat er lucht bij zit. Dus je wilt de lucht kwijt, maar hoe doe je dat?

Hoe raak je de lucht kwijt uit de leiding?

Om lucht te verwijderen uit een verwarmingssysteem zijn er ontluchters op de radiatoren geplaatst. Door het regelmatig opendraaien van deze ontluchters kan de lucht – die altijd naar boven stijgt – ontsnappen.

Twin pomp en Reich dompelpomp

Maar hoe kom je van de luchtbellen af die in je watertank komen, elke keer als je deze bijvult? Deze luchtbellen gaan namelijk samen met het water door de leiding naar de kraan en zorgen ervoor dat het water niet gelijkmatig door kan stromen en uiteindelijk ook in constante straal uit de opengedraaide kraan kan komen. In dit geval helpt het niet om er tegenaan te kloppen, zoals een arts bij een injectienaald doet, maar heb je een automatische ontluchting in de dompelpomp nodig. Met deze pomp wordt het water vanuit de tank of jerrycan door de leiding naar de kraan gepompt.

Hoe werkt een automatische ontluchter in de waterpomp?

Een automatische ontluchting in een waterpomp werkt heel eenvoudig: Er zitten in de pomp een groot aantal zeer kleine metalen balletjes die de zuurstofbellen in de watertank doorprikken. Hierdoor komt er alleen maar water in de leiding en stroomt het uiteindelijk in een constante straal uit de kraan. Zo simpel kan het zijn!

Tip: Om eenvoudig te checken of een dompelpomp een automatische ontluchting heeft, kun je de pomp schudden. Je hoort de metalen balletjes namelijk rinkelen bij een automatische ontluchting.

Heb je dus een hekel aan een kraan die 'stottert', dan kun je beter kiezen voor een dompelpomp met automatische ontluchting. Heb je – dat is vooral in campers van toepassing – een zelf aanzuigende drukpomp, dan heb je geen problemen met lucht in de leiding. Drukpompen zijn echter een stuk duurder dan dompelpompen. Wil je meer weten over dompelpompen en drukpompen? Lees dan de blog: Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een waterpomp?.


Deel dit artikel: