De winter brengt een magische sfeer met zich mee, met bevroren landschappen en knisperende sneeuw. Voor de avonturiers onder ons is winterkamperen met een tent een geweldige manier om deze betoverende periode van het jaar te ervaren. Hoewel winterkamperen uitdagender kan zijn dan in de zomer, is het met de juiste voorbereidingen een avontuurlijke ervaring. In dit blog geven wij je een aantal tips zodat jij ultiem kunt genieten van een geslaagd winterkampeeravontuur!
- Kies de juiste tent
- Kies een geschikte locatie
- Neem de juiste kampeeruitrusting mee
- Zorg dat je goed warm blijft
- Ventileer je tent
1. Kies de juiste tent
Misschien wel één van de belangrijkste dingen wanneer je gaat winterkamperen met een tent: een goede tent die geschikt is voor kamperen in de winter.
(Poly)katoenen tenten
Een (poly)katoenen tent ademt en daarom heb je in een (poly)katoenen tent minder last van bevroren condens aan de binnenzijde van het tentdoek. Echter, wanneer deze tent eenmaal nat en bevroren is, wordt deze erg zwaar en stug. Een aantal tenten die geschikt zijn om mee te gaan winterkamperen:
Kunststof tenten
Kunststof tenten van polyester of nylon zijn daarentegen licht en glad. Het doek neemt geen vocht op en sneeuw en ijs kun je gemakkelijk van de tent schudden. Wel zijn deze tenten gevoelig voor condens aan de binnenkant. Dit kun je voorkomen door goed te ventileren (meer over ventileren lees je verderop in deze blog). Kies daarnaast bij voorkeur voor een model met een afsluitbare en ruime binnentent, zodat je niet tegen de binnentent aan ligt. Een aantal tenten die geschikt zijn om mee te gaan winterkamperen:
2. Kies een geschikte locatie
Zorg er tijdens het winterkamperen voor dat je tent op een stevige platte ondergrond staat die sneeuw- en ijsvrij is. Leg een stuk plastic onder je tent. Dit voorkomt dat het grondzeil vastvriest. Daarnaast is het ook fijn om een isolerende deken of tenttapijt in je tent te leggen, dit houdt de kou goed tegen.
3. Neem de juiste kampeeruitrusting mee
Winterkamperen met een tent is goed te doen wanneer je de juiste kampeeruitrusting bij je hebt. Denk hierbij aan een goede slaapmat en slaapzak, een kachel en eventueel nog andere warmte-accessoires, geschikt kooktoestel, voldoende verlichting en de juiste haringen. We hebben de belangrijkste spullen voor je op een rijtje gezet:
Slaapmat: we raden je aan een goed isolerende slaapmat mee te nemen en niet voor een luchtbed te kiezen. Een luchtbed isoleert namelijk niet goed, waardoor de kou snel door het luchtbed omhoog kan trekken. Kijk bij het aanschaffen van een slaapmat goed naar de R-waarde van de slaapmat, dit staat voor de isolatiewaarde. Hoe hoger deze R-waarde, hoe meer geschikt de slaapmat is voor de winterse temperaturen. Lees ons blog 'Wat betekent de R-waarde van een slaapmat?' voor meer informatie hierover.
Extra tip: leg een schuimmat onder je slaapmat, dit zorgt voor extra isolatie waardoor je jezelf makkelijker warm houdt.
(Winter)slaapzak: kijk bij het uitzoeken van een slaapzak goed naar de comforttemperatuur van de slaapzak. De comforttemperatuur geeft aan tot welke temperatuur de slaapzak voldoende warm blijft. Daarnaast kunnen slaapzakken ook verschillen in voering en model. Kom je er niet helemaal uit welke slaapzak je moet kiezen? Lees dan ons blog 'Welke winterslaapzak kies ik?' eens.
Verlichting: in de winter wordt het in de ochtend pas later licht en ook in de avond is het al vroeg donker, daarom is het belangrijk om voldoende verlichting mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een hoofdlamp of handige camping lantaarns.
Haringen: in de winter kan de ondergrond een stuk harder zijn, hierdoor kan het moeilijker zijn om de haringen in de grond te krijgen. Gelukkig zijn er verschillende soorten haringen en hebben we ook voor je winterkampeervakantie geschikte haringen. We raden je aan om metalen schroefharingen te gebruiken. Met de meegeleverde magnetische schroefadapter die je in een gewone schroefmachine kunt plaatsen, draai je de schroefharingen eenvoudig in de meest harde ondergronden. Vergeet dus niet om ook een schroefmachine mee te nemen.
Kooktoestel of brander op benzine: we raden je aan om te koken op benzine. Dit werkt beter bij lagere temperaturen vergeleken met branders op gas. Neem daarom ook altijd een doosjes lucifers mee, want voor gasaanstekers geldt hetzelfde. Kook je met benzine? Dan raden we je wel aan om dit buiten te doen! Meer hierover in de blog 'Welke brandstof voor je kooktoestel?'.
Zeker weten dat je niets vergeet? Download dan ook zeker onze handige winterkamperen met de tent checklist!
4. Zorg dat je goed warm blijft
Om optimaal te kunnen genieten van je winterkampeervakantie is het belangrijk dat je goed warm blijft. Neem bijvoorbeeld een kachel mee zodat je er altijd warmpjes bij zit. We hebben verschillende soorten kachels in het assortiment. In het blog 'Welke kachel kies ik voor mijn (voor)tent?' lees je over de voor- en nadelen van de elektrische-, gas- en petroleum kachels. Daarnaast kun je jezelf ook goed warm houden door thermokleding en verschillende lagen te dragen, of neem bijvoorbeeld een lekkere warme plaid, warmtekussen of elektrische deken mee. Ook een handige tip: leg je kleren in je slaapzak zodat ze lekker warm worden of wikkel ze in de elektrische deken.
Ten slotte is het goed om voldoende te eten, bij koudere temperaturen kost het je lichaam namelijk meer energie om warm te blijven, wat extra brandstof is dan dus zeker niet overbodig.
5. Ventileer je tent
Ondanks dat je de kou lekker buiten wilt houden, is het wel belangrijk om je tent goed te ventileren. Zo voorkom je condens in je tent. Laat dus altijd een kleine opening in je tent open om de lucht te laten circuleren. Probeer daarnaast natte en vochtige kleding zoveel mogelijk buiten de tent, of in ieder geval buiten het slaapgedeelte te houden.
Winterkamperen met een tent kan een onvergetelijke ervaring zijn voor degenen die van de koude, frisse lucht en de mooie winterlandschappen houden. Met de juiste voorbereiding en uitrusting beleef je een avontuurlijke kampeervakantie tijdens de winter. Dus, pak je tent en ga op avontuur!