Mis het niet: populaire cadeaus gaan snel! 🎁 Shop nu

Welke brandstof voor je kooktoestel?

brandstof camping kooktoestel

Of je nu heel comfortabel op de camping zit en in je voortent kookt, of met je tent in de bergen bivakkeert en in de vrije lucht je maaltijd bereidt, in beide gevallen heb je een kooktoestel nodig, meestal zelfs meerdere keren per dag. Veel mensen associëren koken tijdens het kamperen altijd met gas. Gas is dan ook de meest gebruikte brandstof op de camping. Maar het kan ook anders. In dit blog lees je alles over de verschillende brandstoffen voor je camping kooktoestel.

In dit blog onderscheiden we vier verschillende soorten brandstoffen voor camping kooktoestellen. Kooktoestellen op elektriciteit nemen we hier niet in mee. Alles over elektrisch koken op de camping lees je in het blog Kan ik elektrisch koken op de camping?.

Gas is makkelijk in gebruik en is daarom ook de meest gebruikte brandstofsoort op de camping. Een kooktoestel op gas geeft geen kans op verstopping of roetaanslag en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Het gas kan uit butaan, propaan of een mengsel van beide bestaan. Een 1-pits brander wordt direct op een gascartouche aangesloten. Bij de 2-pits, 3-pits en 4-pits kooktoestellen heb je een externe gasfles nodig van 5 tot 11 kg. Als je met de auto naar een camping in Europa gaat, is gas dus een logische keuze. Ben je echter in de bergen onderweg en wil je ook op hoge hoogte of bij lage temperaturen koken, dan is gas (butaan) niet echt geschikt.

Voordelen Nadelen
+ Levert een hoge kooktemperatuur
+ Eenvoudig te bedienen
+ Schoon
+ Bijna onderhoudsvrij
- Cartouchen niet overal verkrijgbaar
- Bij kou en hoge hoogte is butaan niet te gebruiken
- Relatief duur (vooral de cartouchen)
- Verwarmt langzamer dan benzine

Benzine is op de hele wereld de best verkrijgbare brandstof, daarom is koken met een kooktoestel op benzine overal mogelijk. Benzine is echter geen schone brandstof, er zitten schadelijke stoffen zoals benzeen in verwerkt. In tegenstelling tot een automotor die op benzine loopt, breekt een campingbrander deze stof niet af. Dat is ook de reden waarom je een benzinebrander ook nooit binnenshuis of in een gesloten tent mag gebruiken. In een open voortent kan het echter wel. Benzine heeft het grote voordeel dat het ook op hoge hoogte en bij lage temperaturen goed brandt. Daarom wordt het meestal gebruikt door bergbeklimmers. Bovendien is benzine goedkoper dan gas, omdat het zeer zuinig in gebruik is.

Let op: Benzine van tankstations, met name in het verre buitenland, is vaak minder schoon en veroorzaakt roetaanslag. Je kunt er prima mee koken, maar de roetaanslag tast het toestel aan. Aanstekerbenzine is daarom beter geschikt.

Voordelen Nadelen
+ Overal verkrijgbaar
+ Levert een hoge kooktemperatuur
+ Verwarmt sneller dan gas
+ Brandt ook bij lage temperaturen en op hoge hoogte
+ Redelijk goedkoop
- Meer onderhoud nodig
- Kans op verstopping
- Geur
- Complexere bediening

Spiritus bestaat voor een groot deel uit alcohol. Het is dus een zeer zuivere maar ook trage brandstof. Je kent het misschien van de fondue-rechauds of gourmetstellen die op spiritus werken. Spiritusbranders zie je veel in (oudere) campers (omdat je dan geen keuring voor een gasinstallatie nodig hebt) en op boten. Maar ook op de camping is spiritus in sommige landen de norm, bijvoorbeeld in Scandinavië. En als je naar Frankrijk op vakantie gaat vind je in elke supermarkt flessen met spiritus (Alcool à brûler).

Spiritus werkt langzamer dan gas of benzine, is dus eerder voor slow cooking geschikt dan voor snel en heet koken. Heb je tijd en geduld genoeg bij het koken en vind je het idee om gas in je voertuig te hebben niet veilig, dan is een kooktoestel op spiritus de juiste keuze voor jou!

Voordelen Nadelen
+ Geen verstoppingen
+ Onderhoudsvrij
+ Overal verkrijgbaar
+ Eenvoudig te bedienen
- Levert lage kooktemperatuur
- Lastiger te reguleren
- Langere kooktijd

Multifuel is een doorontwikkeling van de benzine kokers. Met deze brander kun je afhankelijk van het type met meerdere brandstoffen koken. Meestal benzine en Coleman fuel, een vloeibare brandstof in flessen. Bepaalde toestellen werken ook nog met andere brandstoffen, zoals petroleum, gasolie, diesel of kerosine. Met een multifuelbrander kun je dus overal ter wereld koken. De bediening van deze kooktoestellen is wat complexer en het duurt iets langer voordat je kunt koken. Mutifuel heeft de voor- en nadelen van zowel gas als ook van benzine.

Let op: Het is belangrijk kwalitatief goede brandstof te gebruiken, anders kunnen de leidingen van het toestel snel verstopt raken door roet.

Voordelen Nadelen
+ Overal ter wereld te gebruiken
+ Koken met meerdere brandstoffen
- Complexere bediening
- Langere kooktijd
- Kans op verstopping


Voor elke soort brandstof valt dus iets te zeggen. Afhankelijk van waar je onderweg bent, hoe snel je warmte wilt en wat je een veilig gevoel geeft, kun je voor een van deze brandstoffen kiezen. Of je nou gas, benzine of spiritus gebruikt, het blijft altijd belangrijk om er goed mee om te gaan en je aan de gebruiksvoorschriften te houden. Wil je meer weten over welke verschillende soorten kooktoestellen er zijn? Lees dan de Keuzehulp camping kooktoestellen.


Deel dit artikel: