Past er een daktent op mijn auto?

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen: mooie grote auto’s waarop een daktent is bevestigd. Het ziet er niet alleen heel gaaf uit, het is ook nog eens super praktisch als je van rondreizen houdt. De daktent is binnen no-time uitgeklapt en je ligt altijd van de grond. Omdat daktenten vrij nieuw zijn en je ze op foto’s vooral voorbij ziet komen op grote auto’s, denk je misschien al snel dat een daktent niets voor jouw auto is. Maar wist je dat een daktent ook past op een Citroën C4 en een Volkswagen UP? In dit blog gaan we je vertellen hoe je erachter komt of er een daktent op jouw auto past.

Dakdragers

Een daktent kan geplaatst worden op auto’s die voorzien zijn van dakdragers of de mogelijkheid hebben om dakdragers te bevestigen. Als er dakdragers op kunnen betekent dit in vrijwel alle gevallen dat er ook een daktent past. Als er al dakdragers op jouw auto zitten, dan is het volgende belangrijk:

  • De afstand tussen de onderlinge dragervoeten: die moet bij beide dragers minimaal 80 centimeter zijn.
  • De onderlinge afstand tussen de twee dragers zelf: die moet tussen de 70 en 90 centimeter zijn.

Zie in de video onderaan de pagina hoe je deze afstanden meet.

Het totaalgewicht

Het totaalgewicht van de daktent plus dakdragers mag niet zwaarder zijn dan de maximale daklast van de auto. De maximale daklast van je auto vind je in de autopapieren. Mocht je hier niet uitkomen, dan adviseren wij je om contact op te nemen met je autodealer. De dakbelasting die in de papieren staat, is de rijdende dakbelasting (ook wel dynamische dakbelasting genoemd). De stilstaande dakbelasting is 4 tot 5 keer hoger. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je dak het begeeft als je lekker in je daktent ligt te slapen.

Ondanks het gewicht op je auto, ben je met een daktent niet gebonden aan snelheidsbeperkingen zoals bij een vouwwagen of caravan. Ondanks dat adviseren we je toch om niet harder dan 100 tot 120 kilometer per uur te rijden.

Kortom, kunnen er dakdragers gemonteerd worden met de juiste afstanden? En is de maximale daklast van de auto hoog genoeg om een daktent te bevestigen? Dan past er een daktent op jouw auto.

Wil je graag weten hoe je een daktent bevestigt? Lees dan ons blog: hoe kan ik een daktent bevestigen?


Deel dit artikel