Veiligheid op de camping: 10 tips

Veiligheid op de camping: 10 tips

Als je gaat kamperen wens je een zorgeloze vakantie met mooi weer. Toch is het niet verkeerd om eens na te denken over een belangrijk onderwerp op de camping: veiligheid. Er zijn veel verschillende dingen die te maken hebben met veiligheid. Wij zetten een paar tips voor je op een rij!

10 tips voor veilig kamperen

  • 1. Laat je auto controleren voor de vakantie
  • 2. Beveilig je caravan/camper
  • 3. Beveilig je tent
  • 4. Laat waardevolle spullen thuis of gebruik een kluisje
  • 5. Weet wat je moet doen bij slecht weer
  • 6. Denk aan brandveiligheid
  • 7. Wees hygiënisch tijdens het kamperen
  • 8. Vergeet je niet in te smeren
  • 9. Let goed op je kinderen
  • 10. Update je EHBO kennis
  • 1. Laat je auto controleren voor de vakantie

    Ook als je niet door half Europa rijdt, is het belangrijk om je auto goed na te laten kijken. Bij veel garages kun je terecht voor een zomercheck waarbij de auto op de belangrijkste punten wordt nagekeken. Bijvoorbeeld de bandenspanning, ruitenwisservloeistof, koelvloeistof, oliepeil en remmen. Ga je met een caravan of camper op vakantie? Laat deze dan ook even nakijken. Zo weet je zeker dat je veilig op pad gaat.

    Veiligheid op de camping: caravan beveiligen Veiligheid op de camping: caravan beveiligen

    2. Beveilig je caravan/camper

    Om te voorkomen dat je caravan/camper wordt gestolen, kun je een disselslot of wielklem gebruiken. Pas dit zowel op de camping als op openbare plekken toe zodat je er zeker van bent dat er niets kan gebeuren. Wat je ook kunt doen om je caravan/caravan beter te beveiligen, is het slot verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld het slot vervangen door een cilinderslot of een extra slot nemen. Het is ook slim om een goede reisverzekering, autoverzekering en caravan- of camperverzekering te hebben. Het lijkt aantrekkelijk om voor je caravan of camper alleen voor de WA-verzekeringen te gaan. Maar als er dan ingebroken wordt, of je maakt zelf schade, dan draai je zelf op voor de kosten.

    3. Beveilig je tent

    Een tent is lastiger te beveiligen dan een caravan of camper. Een slot op je tent kan bijvoorbeeld averechts werken: je tent wordt hierdoor interessanter voor inbrekers. Het lijkt immers of je iets van waarde te verbergen hebt. Doe ook vooral ’s nachts geen slotje op de rits. Als er wat gebeurt kun je hierdoor niet snel wegkomen. Wat wel handig kan zijn is een alarm bij de tentingang. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet een heuse alarminstallatie, maar een klein personal of pocket alarm. Deze maakt een fel geluidssignaal als er aan het trekkoord getrokken wordt, waardoor een gelegenheidsdief behoorlijk schrikt en zich waarschijnlijk uit de voeten maakt. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de sociale controle. Maak goed contact met je buren, zodat je ze kunt vragen een oogje in het zeil te houden als je even weg bent. Doe dan ook hetzelfde voor hun.

    Veiligheid op de camping: campingkluis

    4. Laat waardevolle spullen thuis of gebruik een kluisje

    Denk er goed over na of het echt nodig is om een telefoon, iPad en een laptop mee te nemen op vakantie. Wil je toch graag wat waardevolle spullen meenemen, vraag bij aankomst op de camping of er een kluis aanwezig is voor waardevolle spullen. Is dit niet het geval, zorg dan dat je je eigen kluisje bij je hebt. Stop je waardevolle spullen erin en verberg de kluis op een niet voor de hand liggende plek. Dat kan in de caravan in de koelkast of op het toilet zijn, en als je met een tent kampeert bijvoorbeeld tussen je kleren of onder de autostoel.

    5. Weet wat je moet doen bij slecht weer

    Als je op de camping staat kan het zijn dat er slecht weer voorspeld wordt. Wees hier goed op voorbereid en weet wat je moet doen. Sluit bij onweer de ramen, deuren en ritsen. Ruim de eventuele snoeren veilig binnen op en klap de antennes en schotels even in of haal ze weg.

    Ben je met een tent? Een tent biedt geen bescherming tegen een eventuele blikseminslag, daarom is een aardingspakket belangrijk. Zelf kun je het best even naar bijvoorbeeld de kantine of de receptie om te schuilen.

    Controleer bij harde wind of je tent/voortent stevig staat. Is dit niet het geval? Controleer dan alle afspanpunten. De slikranden kun je het best goed vastzetten met haringen of stenen. En heb je een luifel? Dan kun je die het best even oprollen, want wind slaat hier gemakkelijk onder.

    6. Denk aan de brandveiligheid

    Je moet er niet aan denken: brand op de camping. Een tent/voortent is meestal enorm brandbaar. Daarom hebben wij een aantal tips om de kans op brand te verkleinen.

    • Steek binnen geen kaarsen aan, buiten kan dit natuurlijk wel.
    • Kook buiten en loop tijdens het koken nooit bij het kooktoestel weg.
    • Zorg ervoor dat het kooktoestel stevig staat, het liefst niet te dicht bij het tentdoek.
    • Laat geen spuitbussen met drijfgassen in de afgesloten ruimte liggen. Op een warme dag, met veel zon op de tent, kan de temperatuur binnen erg hoog oplopen.
    • Hang gaslampen, benzine- en petroleum lampen niet te dicht bij het tentdoek.
    • Zorg ervoor dat er altijd een klein blusmiddel binnen handbereik is.

    7. Wees hygiënisch tijdens het kamperen

    Vooral wanneer je kampeert in een warm land of een gezamenlijk sanitair deelt is hygiëne een heel belangrijk aandachtspunt. In warme landen kan het water soms bacteriën bevatten. Wanneer dit zo is of wanneer je het niet zeker weet, drink dan voor de zekerheid water uit flessen. Het gezamenlijke sanitair is niet op alle campings even hygiënisch. Was daarom goed je handen en houd je schoenen/slippers aan bij het douchen en naar het toilet gaan. Ga voor de zekerheid even met je kind mee als hij of zij op de camping naar het toilet moet. Kijk of je kind alles schoon achterlaat en of hij of zij de handen goed wast. Heb je een jong kind dat nog gebruik maakt van flessen en spenen? Kook die dan extra vaak uit. Door het vele buiten zijn worden flessen en spenen sneller vies.

    8. Vergeet je niet in te smeren

    Vergeet jezelf en je gezin niet in te smeren. Herhaal het insmeren ongeveer iedere 2 uur. Babys en kinderen hebben een hele kwetsbare huid. Hun lichaamseigen beschermingsmechanismen zijn nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de kans op verbranding groter is dan bij volwassenen. Let daarom als ouder er goed op dat je kind ingesmeerd wordt. Kinderen jonger dan 1 kun je het best helemaal uit de directe zon houden. Jijzelf moet ook niet de hele dag in de volle zon zitten. Bomen, parasols of bijvoorbeeld schaduwdoeken zijn perfect voor schaduw.

    Veiligheid op de camping

    9. Let goed op je kinderen

    De meeste kinderen genieten heel erg van het kamperen en het buiten spelen. Alleen zien kinderen vaak het gevaar niet. Een aantal dingen die je kunt doen zijn:

    • Vertel je kinderen duidelijk dat ze de elektrische apparaten en het kooktoestel nooit mogen aanraken en laat ze afstand houden als jij aan het koken bent.
    • Check altijd in de omgeving of er een drukke weg of water in de buurt is en geef je kinderen duidelijk aan tot waar ze mogen komen.
    • Loop mee naar de speeltuin als er speeltoestellen op de camping zijn waar je kind nog iets te jong voor is.
    • Sla de haringen van je tent zo diep mogelijk in de grond. Er zijn ook beschermdoppen te koop of je kunt er plastic bekertje overheen zetten.

    10. Update je EHBO kennis

    Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar wat moet je doen? Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een uitgebreide EHBO-doos meeneemt. Deze bevat uiteraard pleisters en gaasjes, maar ook een tekentang en muggenspray zijn onmisbaar. Op het internet staat vaak duidelijk beschreven hoe je deze dingen moet gebruiken. Daarnaast is het nooit verkeerd om je EHBO kennis te updaten door middel van een EHBO cursus.

    Hopelijk ga jij nu met een veilig gevoel naar de camping en ben je goed voorbereid!


    Deel dit artikel: