Veilig hardlopen in het donker: verlichting, regels & tips

Tips hardlopen in het donker

Hardlopen in het donker: de één vindt het heerlijk, de ander kan er niet aan wennen. Tot welke groep je ook behoort, veilig hardlopen staat voorop. Als hardloper behoor je - hoe hard je ook gaat - tot de meest kwetsbare groep weggebruikers. Wordt er dus van bewust hoe zichtbaar je écht bent. Als voetganger of fietser zie je namelijk meer dan een automobilist, vooral als je bekend bent met de weg. In dit blog zetten we alle informatie en tips op een rijtje.

Om tijdens het hardlopen zo zichtbaar mogelijk te zijn kun je het beste een combinatie van verlichting en reflectie dragen. Houd bij de keuze rekening met de weersinvloeden: wanneer het regent, mistig is of sneeuwt is het verstandig om meer verlichting te dragen.

Lampjes

Er is geen bepaald quotum voor het aantal lampjes dat je moet dragen als je gaat hardlopen. Het belangrijkste is dat je jezelf veilig voelt en van alle kanten zichtbaar bent. Betekent dat dat je er als een kerstboom bij loopt? Doe dat dan vooral! Dan kun je in ieder geval veilig hardlopen. Om van alle kanten goed zichtbaar te zijn moet je op meerdere plekken verlichting dragen, daarvoor kun je ook verschillende lampjes combineren. Er zijn veel verschillende soorten sportverlichting verkrijgbaar: led armbanden, schoenlichtjes, hesjes met verlichting etc. Doe de lichtbandjes om de meest bewegende delen. Zo kun je de armbanden bijvoorbeeld ook om je onderbenen doen.

verplichte verlichting

Loop je hard in het buitengebied, een bos of onverlicht park? Dan is een hoofdlamp ideaal. ideaal. Zo kun je goed zien wat er op je pad ligt. Je wilt natuurlijk niet onverwachts in een waterplas stampen of struikelen over een dikke boomstam. Ook ben je met een hoofdlamp goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Wanneer een auto z'n groot licht niet afzet kun je met je hoofdlamp gemakkelijk seinen.

hoofdlamp hardlopen

Reflectie

Vaak zit er in je hardloopkleding en hardloopschoenen al reflecterend materiaal verwerkt. Toch is het belangrijk om jezelf uit te rusten met extra verlichtende items. Zo kun je er voor kiezen om een veiligheidshesje aan te doen tijdens het hardlopen. Wanneer de koplampen van een auto op je hesje schijnen, kunnen ze je bijna niet meer over het hoofd zien. Er zijn allerlei reflecterende artikelen verkrijgbaar: van armbanden tot reflecterende sokken. Naast het dragen van reflectie werkt kleurrijke kleding ook. Knalroze of neongeel is een stuk opvallender dan zwart of grijs. Neem je ook graag je mobiel mee tijdens het hardlopen? Dan kan een reflecterende sportriem goed van pas komen. Zo heb je extra reflectie én jouw mobiel binnen handbereik.

Veiligheidshesje hardlopen

Als hardloper val je onder de categorie voetgangers. Dit is de enige groep weggebruikers die geen bestuurder is. De voorrangsregels gelden niet voor voetgangers. Je krijgt dus geen voorrang als je van rechts komt. Bij zebrapaden natuurlijk wel, houd wel goed in de gaten of je ook echt voorrang krijgt.

Plek op de weg

Lopen wordt in eerste instantie op de stoep of op het voetpad gedaan. Is deze niet aanwezig? Dan mag je ook op het fietspad lopen. Is er geen voetpad, stoep of fietspad? Dan mag je op de rijbaan lopen, hier moet je wel extra goed opletten.

Aan welke kant van de weg hardlopen?

Vaak wordt aangegeven dat je tegen de rijrichting in moet lopen, aan de linkerkant van de weg dus. In Nederland zijn hier geen regels voor, bij het kiezen van een kant moet je wel opletten dat je geen gevaar kunt zijn voor andere weggebruikers. Wanneer je tegen de richting in loopt zie je het verkeer aankomen. Je kunt oogcontact maken met bestuurders en het is makkelijker in te schatten of iemand voor je uitwijkt of niet. Ziet iemand je niet of heeft iemand niet de kans om voor je uit te wijken? Dan kun je snel de berm in of stoep op. Let op: wanneer je een binnenbocht neemt kan het verkeer je minder goed aan zien komen. Wanneer je met het verkeer mee loopt, kom je minder snel voor verrassingen te staan in bochten. Een groot nadeel is dat je het verkeer niet ziet aankomen. Ons advies is om zelf goed aan te voelen welke kant van de weg het veiligst is. Zo kun je er ook voor kiezen om af te wisselen: loop tegen de richting in, maar wissel af wanneer er een binnenbocht aankomt.

Veilig hardlopen gaat verder dan alleen zichtbaar zijn en aan de goede kant van de weg lopen. Zo moet je zorgen dat je alert blijft en weet wat er in de omgeving gebeurt. Hier nog een paar tips op een rijtje:

  • Loop zonder muziek. Als je gewend bent met muziek te lopen kan het even wennen zijn, maar het is een stuk veiliger om zonder muziek te lopen wanneer het donkerder is. Je zicht is minder, waardoor je andere zintuigen - zoals je gehoor - meer nodig hebt.
  • Loop samen. In je eentje ben je een stuk kwetsbaarder in het donker. Het lopen met een hardloopmaatje of -groep geeft meer veiligheid.
  • Neem je hond mee. Honden kunnen beter zien in het donker dan mensen. Je hoeft je viervoeter dus zeker niet thuis te laten als het donker is. Denk er wel aan dat je je hond ook goed zichtbaar maakt.
  • Vertel iemand dat je gaat hardlopen. Of het nou je partner is of je ouders: vertel dat je gaat hardlopen en wat je route is.
  • Kies een veilige route. Vaak weet je zelf het beste welke plekken in jouw omgeving het veiligst zijn om hard te lopen.
  • Neem je mobiel mee. Wanneer er iets onverwachts gebeurt kun je meteen iemand bellen. Ook je navigatie, hardloopapplicatie of ICE nummers kunnen nog wel eens van pas komen.


Ten slotte willen we je meegeven dat je moet genieten van het lopen. Laat het donker je er vooral niet van weerhouden om lekker te gaan rennen! Ga je naast het hardlopen ook weleens fietsen of wandelen in het donker? Lees dan ook zeker onze blogs met tips over het veilig wandelen in het donker en tips om veilig te fietsen in het donker.


Deel dit artikel: