Mis het niet: populaire cadeaus gaan snel! 🎁 Shop nu

Welk gronddoek, grondzeil of tenttapijt kies ik voor mijn (voor)tent?

Gronddoek, grondzeil en tenttapijt

Om je voeten droog en warm te houden in de (voor)tent, is het belangrijk om een goede basis op de grond te leggen, bestaande uit een gronddoek, grondzeil en tenttapijt. Wij leggen je uit welk gronddoek, grondzeil en tenttapijt het beste bij jouw (voor)tent past en waarom.

De juiste volgorde voor een goede basis ziet er als volgt uit:

  1. Gronddoek onder de voortent of tent
  2. Grondzeil in de tent of voortent
  3. Tapijt op het grondzeil

1. Gronddoek onder de voortent of tent

Onder de tent of voortent gebruik je vaak nog een Obelink ECO gronddoek, ook wel bekend als een anti-worteldoek of ondergrondzeil. Dit is het doek dat je op de grond legt, voordat je begint met het opzetten. Het doek ademt en laat vocht door waardoor het gras onder je (voor)tent niet wegrot. Daarnaast scheelt het je ook schoonmaakwerk, doordat het vaste gronddoek van je tent niet direct in aanraking komt met het gras.

Een tent heeft vaak al een vast grondzeil, dus het is niet per se nodig om een extra gronddoek neer te leggen. In onze blog 'Wel of geen grondzeil onder de tent?' geven we je de voor- en nadelen van een extra gronddoek onder je tent.

Gebruik geen wegwerpplastic doek

Als je wegwerpplastic gebruikt en een paar weken op dezelfde plek staat, verstikt het gras waardoor er nare geurtjes ontstaan. Bij een ECO gronddoek is dit niet het geval, en kun je het doek zelfs vaker dan één keer gebruiken. Op de meeste campings in Nederland zijn plastic doeken die niet ademen verboden, en is het verplicht om een ademend ECO-gronddoek te gebruiken.

Laat het ECO gronddoek niet buiten de tent uitsteken

Het ECO-gronddoek moet dezelfde afmetingen hebben als je tent of voortent. Als het gronddoek uitsteekt, dan heb je bij regen kans dat het regenwater de tent inloopt en dat wil je niet. Zorg dat het doek de juiste maat heeft of iets kleiner is, maar niet te groot. In onze blog 'Welke maat grondzeil heb ik nodig voor mijn tent of voortent?' geven we je hier meer informatie over.

Obelink air grondzeil in voortent

2. Grondzeil in de tent of voortent

Veel voortenten hebben geen vaste kuip, wat betekent dat er alleen slikranden aanwezig zijn, maar geen vast grondzeil. Naast het ECO-gronddoek onder de voortent, heb je ook een grondzeil nodig die je in de voortent legt. Nadat je de voortent op het ECO-gronddoek hebt opgezet, leg je het grondzeil aan de binnenkant van de voortent over de slikranden. Bij een tent dient het grondzeil als extra bescherming van het vaste grondzeil. Je hebt de keuze uit drie soorten ondergronden:

  • Tenttegels: als je een seizoensplek hebt, kun je gebruik maken van tenttegels. Deze zijn wat dikker dan een zeil en hierdoor heb je geen last van waterplassen of pijnlijke stenen of takjes onder je voeten.
  • Polyethyleen: dit is een zeil van geweven kunststof, ook wel bouwzeil genoemd. Polyethyleen is niet waterdicht.
  • PVC: dit is dik kunststof zeil, vergelijkbaar met de vaste kuip grondzeilen van tunneltenten en het tentdoek van de PVC voortenten. PVC grondzeilen zijn 100% waterdicht en daarom raden wij deze aan. Een populaire keuze is het Obelink Air grondzeil. Dit zeil heeft opblaasbare randen en gaat natte voeten, wind en kou tegen. Bekijk de video voor instructies over het plaatsen van dit zeil.

Meer informatie over het kiezen van de juiste maat voor het grondzeil vind je in de blog 'Welke maat grondzeil heb ik nodig voor mijn tent of voortent?'.

3. Tapijt op het grondzeil

Om wat meer huiselijkheid, comfort en warmte te creëren, kun je bovenop je grondzeil een tenttapijt leggen. Wij raden een tenttapijt met gaatjes aan, zodat het vuil en zand hier doorheen kan vallen en de ondergrond schoon blijft. Naast dat een tenttapijt extra comfort biedt, helpt het ook om het grondzeil dat eronder ligt langer schoon en intact te houden.

Met de juiste combinatie van gronddoek, grondzeil en tenttapijt creëer je een stevige, droge, en comfortabele basis voor je tent of voortent. Dit houdt niet alleen je voeten warm en droog, maar beschermt ook de (voor)tent en het gras eronder.


Deel dit artikel: