Op vakantie gaan met een camper of caravan is genieten van veel vrijheid. Zo heb je bijna altijd je eigen sanitair aan boord en kun je gaan en staan waar en wanneer je wilt. Klinkt jou dit als muziek in de oren, maar heb je nog geen ervaring? Geen probleem. In dit blog leggen we je stap voor stap uit wat er allemaal komt kijken bij een eerste camperreis of caravanvakantie. Lees onder andere over de voordelen van huren, kampeerbenodigdheden, de rijervaring, bijkomende kosten en handige campinggidsen en -apps.
- De basis: waar begin je?
- Je eerste camperreis
- Wat mag je aan gewicht meenemen in een camper?
- Wat is de basisuitrusting als je gaat kamperen met een camper?
- Welk rijbewijs heb je nodig om camper te rijden?
- Goed voorbereid onderweg in een camper
- Je eerste caravanvakantie
- Wat mag je aan gewicht meenemen in een caravan?
- Veilig op reis met een caravan
- Wat zijn de bijkomende kosten als je een camper of caravan huurt?
- Het eigen risico van de verzekering afkopen
- Hoe bespaar je op de inventaris?
- Hoe bespaar je op de camping?
- Handige apps
- Wat is verder handig om te weten?
De basis: waar begin je?
De kampeerder zonder camper- of caravanervaring wil natuurlijk eerst ontdekken of deze vorm van vakantie vieren wel bevalt. Daarom wordt het steeds populairder om een kampeermiddel te huren. Dat is een erg vrijblijvende en relatief goedkope kennismaking met het kamperen in een camper of caravan. Huren kan bij professionele bedrijven en dealers, maar tegenwoordig ook bij particulieren. Een site als Camptoo bemiddelt tussen camper- en caravaneigenaren en huurders. Weet je wel zeker dat je meteen wil kopen? Lees dan ook zeker verder voor handige tips voor jouw eerste caravanreis of caravanvakantie.
Bonustip: ga je een rondreis maken door een ander land? Dan is het handig om ter plaatse een camper of caravan te huren. De kans is groot dat je op de plek van bestemming goedkoper uit bent dan wanneer je al in Nederland huurt. Scheelt enorm veel kilometers en je huurperiode is korter.
Je eerste camperreis
Wat mag je aan gewicht meenemen in de camper?
Stel, je hebt je droomcamper gevonden. Dan is het belangrijk om naar het maximale laadgewicht te kijken. Zo weet je wat je allemaal mag meenemen. De maximummassa is het gewicht van de camper inclusief alle belading, dat wil zeggen: volle watertanks, koffers, inventaris en natuurlijk de passagiers. Op het kentekenbewijs staat de ‘massa rijklaar’ aangegeven. Trek dit getal van de maximummassa af en je vindt het gewicht dat je nog mag toevoegen.
Wat is de basisuitrusting als je gaat kamperen met een camper?
De volgende spullen zijn altijd handig om mee te nemen:
- twee campingstoelen
- opvouwbaar campingtafeltje
- lichtgewicht pannensetje
- kunststof servies
- opvouwbare jerrycan voor water
- waterslang met toebehoren
- waarschuwingsbord
Heb je alles ingepakt, dan is het tijd om met je vakantiegezelschap naar een weegbrug te rijden. Vul de watertanks niet helemaal, dit doe je meestal toch pas op de camping zelf. Scheelt weer gewicht.
Welk rijbewijs heb je nodig om camper te rijden?
Ga nooit op pad met een te zwaar beladen camper. Het is onveilig en je kunt er een boete voor krijgen. Daarbij heeft het gewicht invloed op welk rijbewijs je nodig hebt. Tot 3.500 kilo kun je achter het stuur kruipen met een B-rijbewijs. Tussen 3.500 en 7.500 kilo heb je rijbewijs C1 nodig en boven de 7.500 kilo is rijbewijs C zelfs vereist. Goed nieuws: het aanbod aan huurcampers tot 3.500 kilo is erg groot.
Goed voorbereid onderweg in een camper
Rijden met een camper is echt anders dan met auto. Je bent natuurlijk veel langer en zwaarder, waardoor sturen, optrekken en remmen anders aanvoelen. Maar ook parkeren is even goed opletten. Als je in de gelegenheid bent om in je woonplaats alvast wat te oefenen, dan is dat mooi meegenomen. Verder is het verstandig om van tevoren goed onderzoek te doen naar de route die je gaat rijden naar je vakantiebestemming. Je wil namelijk niet onderweg verrast worden door een te smalle weg of een te lage tunnel. Op veel navigatiesystemen kun je tegenwoordig selecteren dat je met een camper rijdt. Hierdoor zul je in veel gevallen probleemloos op je bestemming aankomen.
Je eerste caravanvakantie
Wat mag je aan gewicht meenemen in een caravan?
Ook met een caravan is het belangrijk om op het gewicht te letten. Denk daarbij na over een geschikte trekauto. Als je niet zo’n krachtige auto hebt, past daar eerder een kleine, lichte caravan bij. Verder mag de caravan niet zwaarder beladen zijn dan voor de trekauto is toegestaan. Deze informatie staat op het kentekenbewijs van de auto. Vraag je af hoeveel bagage je mee wil nemen. Uiteraard kun je een hoop kwijt in de caravan, maar het kan verstandig zijn om spullen te verdelen tussen de caravan en de auto. De eerder genoemde inventaris is ook een goed overzicht als je met een caravan op reis gaat.
Veilig op reis met een caravan
Iedereen met een B-rijbewijs mag met een caravan achter z’n auto rijden. Je zult alleen wel merken dat bijzondere verrichtingen als inparkeren, de hellingproef en een U-turn moeilijker zijn. Mocht je dus van plan zijn om een caravan te huren, probeer dan minstens één dag voor vertrek de caravan voor je deur te hebben staan. Zo heb je nog wat extra tijd om te oefenen. En als je naar een bergachtig gebied op vakantie gaat, kan het slim zijn om eerst een korte cursus te volgen. Zeker als je net een caravan gekocht hebt, is zo’n cursus de investering dubbel en dwars waard.
Wat zijn de bijkomende kosten als je een camper of caravan huurt?
Het eigen risico van de verzekering afkopen
Wie een camper of caravan huurt, betaalt natuurlijk de huurkosten. Ook kosten voor de verzekering komen om de hoek kijken. Vaak is je camper of caravan verzekerd door het verhuurbedrijf, maar heb je wel een eigen risico. Het kan lonen om dit af te kopen. Verder zul je ook altijd moeten denken aan borg. Die krijg je uiteraard terug als er geen schade is, maar als onervaren kampeerder loop je wat meer risico. We hebben ook nog wat handige bespaartips voor je verzameld.
Hoe bespaar je op de inventaris?
Je inventaris heb je in principe voor een groot gedeelte al in huis. Denk bijvoorbeeld aan servies en beddengoed. Andere spullen zul je misschien moeten kopen, zoals kampeerstoelen en een inklapbare tafel. Vraag eens na bij het verhuurbedrijf of je wellicht een complete kampeeruitrusting of een deel daarvan erbij kunt huren. Dit is gegarandeerd een stuk voordeliger dan alles zelf aanschaffen.
Hoe bespaar je op de camping?
Een verblijf op een camping kan al gauw een aantal tientjes per nacht kosten. Daarom is het voordelig om in het laagseizoen te kamperen. Dan kun je op duizenden campings in Europa korting krijgen. Bijvoorbeeld met een van de campinggidsen van ACSI. In iedere gids zit namelijk de kortingskaart CampingCard ACSI. Er zijn gidsen met campings in heel Europa, maar ook gidsen speciaal voor de Benelux, Frankrijk en Zuid-Europa. De ACSI Klein & Fijn Kamperen-gids is ideaal voor de liefhebber van gemoedelijke campings met minder dan 50 plaatsen. Als je echt alleen maar in het laagseizoen gaat kamperen, dan is de CampingCard ACSI-gids de beste keus.
Handige apps
Wil je nog sneller kunnen zoeken tussen duizenden campings in Europa? Dan zijn de apps van ACSI erg handig. In de ACSI Klein & Fijn Kamperen-app zitten ruim 2.000 kleine, fijne campings. Ook de ACSI Campings Europa-app zit vol met campings, 7.950 om precies te zijn. Filteren op campings kan op meer dan 200 voorzieningen. Beide apps zijn uit te breiden met een pakket met 9.000 gecontroleerde camperplaatsen. Gebruik de apps onderweg (ook offline) om in één oogopslag te zien welke overnachtingsmogelijkheden in je buurt liggen. Daarnaast kun je je favoriete campings opslaan en beoordelen.
Bonustip: Camperaars hebben de luxe om ook te kunnen overnachten op camperplaatsen. Deze zijn vaak een stuk goedkoper dan campings, terwijl ze soms net zoveel voorzieningen hebben (bijvoorbeeld water, stroom en wifi). De ACSI CampingCard & Camperplaatsen-gids is een compleet overzicht met maar liefst 9.000 gecontroleerde camperplaatsen én 3.000 geïnspecteerde campings
Wat is verder handig om te weten?
Nu je helemaal op de hoogte bent van de basisprincipes van kamperen met een camper of caravan, kun je gaan dromen over je vakantie. Nog steeds een beetje spannend? We hebben nog wat extra tips:
- Gewicht besparen is altijd een goed idee. Zo ben je minder zwaar en verbruik je minder benzine. Kies daarom eens voor lichtgewicht haringen in plaatsen van stalen varianten. Ook kun je reisverpakkingen van toiletartikelen meenemen. En heb je ooit gehoord van opvouwbare, siliconen pannen? Ze bestaan echt. Dit zijn allemaal voorbeelden waarmee je een paar kilo’s bespaart. Als je ervoor kiest om je fietsen thuis te laten en ze op de plek van bestemming huurt, ben je al gauw 15-20 kilo per fiets lichter. En met een volle watertank rijden is echt niet nodig.
- Koop losse flessen met water zodat je altijd schoon water hebt om te drinken en je tanden mee te poetsen. Je weet namelijk nooit hoe schoon de leidingen van een tweedehands kampeermiddel of huurexemplaar zijn.
- Check voor vertrek altijd de bandenspanning en de verlichting van de caravan of camper.
- Kijk ook of alle deurtjes, laden en ramen goed dicht zitten.
Veel plezier met je eerste camperreis of caravanvakantie!