Coronaproof kamperen, wat zijn de mogelijkheden

Het kampeerseizoen is aanstaande maar vanwege de corona maatregelen kunnen er nog bijna geen voorspellingen worden gedaan over hoe we het komende jaar gaan kamperen. Daarom proberen wij in dit artikel enkele algemene richtlijnen te benoemen zodat, als we de vrijheid krijgen, we verantwoord op vakantie kunnen gaan. Kamperen doen we immers samen.

Coronaproof kamperen

Om te beginnen vatten we enkele algemene conclusies samen met links naar belangrijke overheidsinstanties. De meest actuele informatie vind je immers bij de juiste instanties. Daarnaast geven we je enkele product tips om zelfvoorzienend te kamperen. Deze bleken vorig jaar erg praktisch te zijn en zullen je waarschijnlijk ook de komende zomer helpen bij een welverdiende vakantie.

Kamperen in eigen land

Veel campinghouders hebben vorig jaar aanpassingen gemaakt waardoor zij voor alle gasten een veilig verblijf kunnen verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan ruimer opgezette kampeerplaatsen, duidelijke signalering bij faciliteiten en extra schoonmaakrondes. Ook hebben veel campings geïnvesteerd in privé sanitaire voorzieningen. De verwachting is dat dezelfde maatregelen ook dit jaar van toepassing zijn. Veel campings zijn op dit moment dan ook gewoon open om gasten te ontvangen.

Omdat er door heel het land vaak lokale maatregelen van kracht zijn is het advies om voordat je vertrekt altijd even bij de camping te checken wat de huidige stand van zaken is. Controleer voor de zekerheid ook de algemene richtlijnen die vanuit de overheid worden gegeven of bekijk de aanvullende informatie van HISWA RECRON, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie. Er wordt namelijk ook een beroep gedaan op je eigen verantwoordelijkheid.

Kamperen over de grens

Welke landen hun grenzen openen is vooraf lastig te zeggen. De lokale maatregelen kunnen per regio, stad of camping verschillen en dat maakt het boeken van een vakantie een uitdaging. Volg altijd het advies op van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Bekijk voor actuele reisadviezen naar het buitenland de status op de website van het ministerie: reisadvies. Check voor de zekerheid ook altijd even bij je reisverzekering om te zien wat hun advies is.

Zelfvoorzienend kamperen

De verwachting is dat maatregelen zoals 1,5 meter afstand bewaren en contact vermijden het komende jaar het advies zullen blijven. Het zijn maatregelen die ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk op onszelf worden aangewezen. Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunt kamperen hebben wij twee belangrijke thema’s op een rijtje gezet: keuken & sanitair. Dat zijn twee elementen van het kamperen waarbij je vaak gebruik moet maken van de camping faciliteiten. Campers en caravans zijn al redelijk zelfvoorzienend maar enkele tips komen ook daar van pas.

Richt je privé sanitair in

Vorig jaar was het kamperen met privé sanitair natuurlijk een nieuwe bijkomstigheid. Het gaf maar aan dat juist de sanitaire voorzieningen op de camping een verzamelplaats zijn waardoor het goed is om zoveel mogelijk sanitaire spullen zelf mee te nemen. Enkele items die daarbij onmisbaar zijn:

 • Een douche tent voor zoveel mogelijk privacy;
 • Een mobiele camping douche om lekker te kunnen douchen;
 • Een chemisch toilet, verdere uitleg is niet nodig.

Check ook altijd even bij de camping wat de eisen zijn voor het gebruik van shampoo en andere verzorgingsproducten. Deze producten zijn niet goed voor het gras en de bodem, het kan zijn dat je eventueel een extra klein zwembadje of wasteiltje mee moet nemen. Wil je meer weten over alle benodigdheden voor het gebruik van privé sanitair? Lees dan onze blog: Creëer je eigen camping privé sanitair.

Maak je eigen campingkeuken

We hopen natuurlijk dat alle restaurants de komende vakantieperiode open zijn, zodat we niet alleen de lokale ondernemers kunnen steunen maar ook kunnen genieten van een heerlijke maaltijd buiten de deur. Omdat die ontwikkelingen nog onzeker zijn doe je er verstandig aan om ook je campingkeuken goed in te richten zodat je de deur niet uit hoeft als dat niet mogelijk is. Enkele items die daarbij van pas komen zijn:

 • Campingkeuken zodat je al je spullen netjes op kunt bergen en veilig kunt koken;
 • Camping kooktoestel is natuurlijk onmisbaar om zelf te koken;
 • Camping pannensets, deze zijn doorgaans smaller dan de gewone pannen;
 • Wasbakje om zelf de afwas te doen;
 • Bestek en servies kun je uiteraard vanuit thuis meenemen maar tegenwoordig is er heel goed melamine serviesgoed dat lichtgewicht is en niet breekbaar;
 • Optioneel kun je ook een keukentent plaatsen zodat je beschut kunt koken.

Kamperen, we doen het samen

Buiten de campings, regio’s en steden wordt er natuurlijk ook wat verwacht van je eigen verantwoordelijkheid als kampeerder. Voor de vertrouwde kampeerder is het de gewoonste zaak van de wereld om naar je buren om te kijken. Toch kan het geen kwaad om elkaar te helpen herinneren aan enkele basisafspraken:

 • Houd je aan de landelijke voorschriften;
 • Volg aanwijzingen van de camping medewerkers op;
 • Kijk op gepaste afstand naar elkaar om, juist nu;
 • Geniet tot slot van de buitenwereld en je vakantie.

Benieuwd naar nog meer ontwikkelingen voor het komende jaar? Check dan ons artikel: De Kampeertrends voor 2021.


Deel dit artikel